
OPINION 
58-159 

 
 
     January 10, 1958     (OPINION) 
 
     RURAL FIRE PROTECTION 
 
     RE:  Boundary Change - Voters' Requirements 
 
     This is in reply to your request of January 6, 1958, for an opinion 
     from this office.  As we understand it a question has arisen 
     regarding Chapter 165 of the 1957 Session Laws. 
 
     The question is asked in reference to the section of this act which 
     specifies the procedure in changing the boundaries of the rural fire 
     protection district.  Section 11 (a) of Chapter 165 of the 1957 
     Session Laws states: 
 
           BOUNDARIES OF RURAL PROTECTION DISTRICT.)  The boundaries of 
           any rural fire protection district organized under the 
           provisions of this Act may be changed in the manner prescribed 
           by sections two and three, but the changes of boundaries of any 
           such district shall not impair or effect its organization or 
           its right in or to property; nor shall it impair, affect or 
           discharge any contract, obligation, lien, or change for or upon 
           which it might be liable had such change of boundaries not been 
           made." 
 
     According to the above-quoted section the boundaries may be changed 
     in the manner prescribed by Sections 2 and 3 of the Act. 
 
     It is asked whether in order to vote in the election to change the 
     boundaries it is necessary for the electors to just own land or must 
     the elector that is voting own and also reside on the land. 
 
     Section 3 of Chapter 165 of the 1957 Session Laws states in part: 
 
           * * * Notice of such meeting shall be given by publication two 
           weeks in a newspaper of general circulation in the county the 
           last publication appearing at least seven days prior to said 
           meeting; said notice shall be addressed 'to all electors who 
           are owners of any interest in real or personal property 
           assessed for taxation in the district and who are residing 
           within the following described boundaries', * * *." 
 
     It is the opinion of this office that it is necessary for the elector 
     voting to not own land but also reside within the boundaries 
     described.  In this way the electors are entitled to only one vote 
     per elector; otherwise it is apparent that many of the electors would 
     have several votes for many of the electors own land in the different 
     townships.  It is the opinion of this office that the ownership of 
     land alone does not fulfill the requirement to qualify the elector, 
     but the elector must also reside in the township that is changing the 
     boundaries of the rural fire protection district. 
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