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     January 27, 1958     (OPINION) 
 
     LICENSES 
 
     RE:  Real Estate Salesman - Change of Residence 
 
     We have received your letter of January 21, 1958, in which you 
     requested an opinion of the license fees to be paid in the following 
     described situations which I quote: 
 
           "1. A real estate salesman, employed by a corporation, pays his 
           fee of twenty dollars and receives his license as a real estate 
           salesman.  Later he becomes an actively engaged officer of the 
           corporation, by which he was employed; now he requests an 
           individual license as an officer of the corporation and the fee 
           is twenty-five dollars." 
 
           "2. An officer of a corporation has been licensed along with 
           all other requirements and fees as to the Law governing North 
           Dakota State Real Estate Commission, Chapter 293 of the 1957 
           Session Law.  This officer dissolves his association with this 
           corporation." 
 
     The Real Estate Commission is an administrative agency and as such it 
     has only those powers specifically accorded it by the statutes or 
     those necessarily implied.  The statutes authorize the collection of 
     certain license fees which are classified into three types:  brokers, 
     salesmen and renewal.  Each is to be collected in certain situations 
     prescribed by the statute.  There appears to be no provisions for the 
     refund of license fee.  Furthermore, a license fee is in the nature 
     of a payment made for a privilege - in this case, payment for the 
     privilege of carrying on the real estate business. 
 
     Your question in connection with situation No. 1 is whether you may 
     charge an extra fee of five dollars upon return of the salesman's 
     license and then issue the twenty-five dollars broker's license, or 
     whether the full twenty-five dollars must be charged.  It is the 
     opinion of the Attorney General's Office that in situation No. 1 you 
     must require the payment of a twenty-five dollars fee.  You have no 
     authority to compromise that amount merely because the individual no 
     longer chooses to exercise the privileges he obtained in receiving 
     his salesman's license. 
 
     Your question in connection with situation No. 2 is whether under 
     those circumstances either the corporation or the officer is entitled 
     to a refund.  It is the opinion of the Attorney General's Office that 
     neither party is authorized by statute.  The situation is not unlike 
     that which exists when an individual attempts to obtain a refund on 
     his hunting license after he decided not to go hunting. 
 
     Your third question, which is also based upon situation No. 2, is 
     whether that individual if he goes into the real estate business by 
     himself or associates with another real estate corporation will be 



     required to acquire a new license at the full amount of the fee.  It 
     is the opinion of the Attorney Generals' Office that the man in 
     situation No. 2 will not be required to purchase a new broker's 
     license though he has changed his business association.  While a new 
     law provides for such situations in the case of salesmen, it 
     apparently makes no provision for brokers, but since in the case of 
     brokers the license apparently runs to the individual, there appears 
     to be no reason why a new license should be required merely because 
     of the change in business associations. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


