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     May 23, 1958     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Combining Precincts 
 
     This is in reply to your request for an opinion in regard to 
     combining election precincts. 
 
     You inform us that in the three adjoining precincts concerned there 
     were thirteen votes cast in one precinct, twenty-five in another, and 
     ten in the other, and that at the present time there are even less 
     voters than at that time.  You further inform us that it is difficult 
     to even obtain boards to serve in two of the precincts, and that 
     actually there is no place to hold elections in these two precincts. 
     The voters of the precincts concerned are amiable to combining the 
     three precincts.  You point out that in other counties precincts have 
     been combined as a matter of convenience and have so operated for 
     years. 
 
     The only statutory provision we would find pertinent to the situation 
     is the part of section 16-0901 of the 1957 Supplement to the North 
     Dakota Revised Code of 1943, providing that:  "The board of county 
     commissioners may divide the county into precincts and establish the 
     boundaries of the same except where, pursuant to the provisions of 
     the title Municipal Government, wards and precincts have been legally 
     established * * * ."  We find precisely the same provision in the 
     North Dakota Revised Code of 1943.  Looking to the source of the 1943 
     code provision, we find section 950-a2 of the 1925 Supplement to the 
     Compiled Laws of 1913, which provides insofar as here applicable: 
     "The board of county commissioners of each county in the state shall 
     at its first session after the taking effect of this act, divide its 
     county into voting districts, and establish the boundaries of the 
     same. * * * ."  The condition of the original act has been fulfilled. 
     The first meeting of the board of county commissioners of each county 
     of the state after the effective date of the act has been held. 
 
     In checking the code revisor's notes to section 16-0901 of the North 
     Dakota Revised Code of 1943, we note that several provisions of 
     section 950-a2 of the 1925 Supplement to the Compiled Laws of 1913 
     were deleted as obsolete.  We note further the revisor's expression 
     of purpose that:  " * * *  The phrase 'except where, pursuant to the 
     provisions of the title Municipal Government, wards and precincts 
     legally have been established' to prevent a conflict in the 
     provisions of the two titles. * * * " 
 
     From the above it would appear to us that the code revisors did 
     intend by the previously quoted portion of section 16-0901 to provide 
     that the board of county commissioners may divide the county into 
     precincts and establish the boundaries of the same, the exception 
     thereto referring only to instances where wards and precincts have 
     been legally established, pursuant to the provisions of the title 
     Municipal Government, not to instances where precincts have been 



     established by the board of county commissioners. 
 
     The only decision of our Supreme Court relating to this precise type 
     of question that would appear to be on the basis of a similar set of 
     facts is Fuerst v. Semmler, 28 N.D. 411, 149 N.W. 115.  (See also: 
     State v. Nichols, 39 N.D. 4, 166 N.W. 813).  This case was decided, 
     of course, prior to the revisions of the statutory provisions by the 
     code commission.  The court in that case indicates that though the 
     procedure therein is irregular and was not contemplated by the 
     Legislature, in the absence of fraud or bad faith affecting the 
     result, the election should not be held to be a nullity.  We find no 
     decision of the Supreme Court that would be as clearly in point 
     subsequent to the code commissioners revision, however, we believe, 
     at the least, the same conclusion would be reached under the present 
     statute.  Further, it is questionable that under the present revision 
     of the statute such a procedure would be held to be irregular. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


