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     May 1, 1957     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Scholarships - Rural Teachers - Obligation 
 
     We have received your request for an opinion dated April 26, 1957. 
 
     You ask our opinion in regard to two questions. 
 
           1.  Since the State Board of Public Education has under its 
               rulemaking power determined that the first responsibility 
               of a scholarship recipient is to his home county, must such 
               recipient be released by his home county before he can get 
               credit for teaching time for teaching in a rural school in 
               another county? 
 
     Section 15-5702 authorizes your board to make rules and regulations 
     for the administration and operation of teacher scholarship law.  It 
     is a general rule or law that no body or board can make rules and 
     regulations that are inconsistent with law, nor does rulemaking power 
     authorize a board to legislate or enact laws, or to promulgate rules 
     affecting substantive rights.  A board can make only such rules as 
     are necessary and reasonable for the purpose of administering the 
     law.  Since the teachers scholarship law (Chapter 15-57) does not 
     provide that a teacher must teach in the county where he resides and 
     from which he is certified, we are forced to the conclusion that the 
     Legislature intended he might teach in any rural school in this 
     state, and thereby fulfill his obligation under the teachers 
     scholarship law. 
 
     For the above-stated reasons we must hold your board exceeded its 
     rulemaking power when it ruled a teacher must teach in the county of 
     his residence and which certified him for scholarship, or get a 
     release from the county superintendent before his teaching time could 
     be applied to the discharge of his note. 
 
     The last legislative assembly amended section 15-5708 of the 1953 
     Supplement to the extent that a teacher after July first, 1957, the 
     effective date of the amendment, may teach in any public school 
     rather than a rural school as the old law provided.  This is 
     applicable to second year scholarships only. 
 
     Your second question then is as follows: 
 
           2.  Must a teacher who received a scholarship for the 1956-57 
               school year and signed repayment agreement and note before 
               school opened in 1956 teach in a one-room rural school or 
               is the 1957 amendment applicable in such cases? 
 
     Since the contract for scholarship was entered into before the 
     enactment of the amendment, the law in force when the contract was 
     entered into would govern in this case.  This is particularly true 



     because the state will have fulfilled its part of the contract prior 
     to the effective date of the amendment.  We, therefore, hold that 
     teachers who were granted scholarships in 1956 and entered into 
     repayment agreements in 1956 for the 1956-57 school year are bound by 
     the law as it existed at that time. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


