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     June 5, 1957     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Parks - Levy Includes Entire County 
 
     This is in reply to your request for information regarding county 
     parks and recreational areas. 
 
     We are enclosing herewith a copy of House Bill No. 584 passed by the 
     1957 Session of the Legislative Assembly.  In so far as it amends 
     11-2806 of the 1953 Supplement to the N.D.R.C. of 1943, we assume it 
     is the legislation to which you have reference.  It is possible, 
     however, that further legislation in this field will appear in the 
     1957 Session Laws, and can be more readily found through the index 
     thereto.  I understand that same will be available about June 15, 
     1957. 
 
     I believe that your specific questions are answered in section 
     11-2806 of the 1953 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 as amended by 
     this bill.  Thus it provides that:  "* * * the board of county 
     commissioners * * * shall levy each year * * * a tax * * * not 
     exceeding one-half mill on each dollar of the taxable valuation of 
     the county, which tax may be levied in excess of the mill limit fixed 
     by law for taxes for general purposes."  It further provides that: 
     "No levy in excess of one-half mill shall be made without approval of 
     the eligible voters in the county at a special or general election." 
     From this language it would be our conclusion that one-half mill can 
     be levied without submission of the matter to the voters.  Such levy 
     in the words of the statute can be "levied in excess of the mill 
     limit fixed by law for taxes for general purposes." 
 
     We find no exception in either this bill or in chapter 11-28 of the 
     1953 Supplement excepting cities and villages generally from the tax 
     levy.  In the express words of the statute the board is required to 
     "levy each year upon all taxable property in the county" which leads 
     us to the conclusion that cities and villages are not to be excepted 
     from such tax, except as specifically provided in the last sentence 
     of Section 12 of said bill, to-wit:  This levy shall not apply to 
     cities or villages that already have a park levy, unless the 
     governing body of such city or village by resolution consents to such 
     levy. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


