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     June 18, 1957     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Warrants Lost or Destroyed - Duplication 
 
     This is in reply to your letter of June 14, 1957, requesting an 
     opinion of this office in regard to duplication and payment of lost 
     or destroyed county warrants. 
 
     Your question is, in essence, whether in the case of a warrant, due 
     and payable for a small sum of money, which has been lost, a new 
     warrant may be made out and immediate payment made by the treasurer 
     of the county, pursuant to the terms of section 21-0602 of the 
     N.D.R.C. of 1943. 
 
     Section 21-0602 of the N.D.R.C. of 1943 provides that if any 
     instrument which might be duplicated under the provisions of chapter 
     21-06 is due and payable the same may be paid by the proper treasurer 
     without the issuance of a duplicate. 
 
     Section 21-0603 of the N.D.R.C. of 1943 provides in effect that 
     duplication or payment of any mutilated, defaced, lost or destroyed 
     obligation shall be made upon resolution of the proper board, proof 
     of loss, or destruction and upon giving a surety bond in double the 
     amount of the lost obligation conditioned to save the obligor 
     harmless in the premises.  The statute does not in terms distinguish 
     between the instance where a duplicate warrant is issued, or where 
     payment is made without issuance of a duplicate warrant under the 
     provisions of section 21-0602. 
 
     You will note that chapter 21-06 of the N.D.R.C. of 1943 is largely a 
     revision of chapter 103 of the 1927 Session Laws, "Revised for 
     clarity and brevity", if we may quote the revisor's notes.  However, 
     on this specific point, it is our opinion that the specific language 
     of section two of this chapter is much clearer than is the present 
     codification.  If we may quote therefrom: 
 
           "* * * * provided, however, that where such obligation, whether 
           due or not due, has been lost or destroyed, the owner shall 
           first furnish proof of such loss, or destruction and give a 
           surety bond as the Industrial Commission or governing body 
           shall determine, to the State or political subdivision, as the 
           case may be, in a sum double the amount of the lost obligation, 
           and conditioned to save it harmless in the premises; * * *." 
 
     In view of the above, it is our opinion that in the event of a 
     warrant, whether due and payable or not, becoming lost, mutilated or 
     destroyed, it will be necessary under the terms of said chapter 21-06 
     to fulfill specifically the requirements of said section 21-0603, 
     prior to issuance of duplicate warrants or making payment of the 
     obligation thereby represented. 
 



     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


