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     July 8, 1957     (OPINION) 
 
     COOPERATIVE ASSOCIATIONS 
 
     RE:  Foreign - Licensing 
 
     With reference to the above captioned matter, our attention has been 
     directed to correspondence from that company to you dated June 20, 
     1957, in which they inquire "Should we not be eligible to be licensed 
     in North Dakota as a cooperative, as we are in other states?"  Their 
     inquiry is made preliminary to their attempt to comply with the new 
     North Dakota Cooperative Association Act (Chapter 104 Session Laws 
     1957).  From the penciled annotation to the referred to letter, it 
     appears that the company is now authorized to do business in North 
     Dakota as a foreign cooperative. 
 
     Subsection 2, section 10-1501, chapter 104 of the North Dakota 
     Session Laws of 1957, defines "foreign cooperative."  That subsection 
     provides that "foreign cooperative" means: (1) an association 
     incorporated under a cooperative law of another state, (2) having 
     members residing within this state, (3) and is operating on the 
     following cooperative basis: (a) either no member of the foreign 
     cooperative who is an individual is allowed more than one vote 
     because of the amount of stock or membership capital he owns therein, 
     or (a-1) the foreign cooperative does not pay dividends on stock or 
     membership capital in excess of eight percent per year, and (b) the 
     foreign cooperative shall not deal in the products of or for 
     non-members to an amount greater in value than such as are handled by 
     it for members, and (c) the foreign cooperative must distribute its 
     proceeds according to either the law governing cooperatives of this 
     state or the law of the state of its incorporation. 
 
     From the information available to this office at the present time, it 
     is not possible to determine whether the subject company is a 
     "foreign cooperative" within the meaning of subsection 2 of section 
     10-1501 of the North Dakota Cooperative Association Act.  It does 
     appear from a reading of Article III of the Fourth Amended Articles 
     of Incorporation of the subject company that in compliance with 
     subsection 2, it is an association incorporated under the cooperative 
     law of another state (California).  However, it is not known whether 
     it has members residing in North Dakota. 
 
     From a reading of Article IX it appears that the members have unequal 
     voting power.  This fact might disqualify the company under the first 
     portion of subsection a, of subsection 2, unless compliance is had 
     with the second half of that subsection.  Article VIII provides for a 
     revolving fund which is described and detailed in the by-laws which 
     are not now available to this office.  Article X provides that the 
     property rights of the members is proportional to the amounts 
     respectively paid into the revolving fund and reserve credits upon 
     the books.  It is not known without reference to the by-laws and/or 
     corporate books what interest is paid on monies or other equities 
     constituting the revolving fund.  As originally organized the 



     association was a capital stock company.  The equity of the original 
     stockholders was transferred to the revolving fund when the capital 
     structure of the company was changed.  Apparently those original 
     stockholders retain much if not all the same equity which they held 
     in the original organization.  If they are receiving dividends or 
     interest payments in excess of eight percent per annum on their 
     equity in the revolving fund, it appears that the company will not be 
     able to qualify as a foreign cooperative. 
 
     Your attention is also invited to subsection 2-B of section 10-1501. 
     The company will not qualify as a "foreign cooperative" if it deals 
     in products of or for non-members to an amount greater in value than 
     such as are handled by it for members.  Also according to the next 
     following subsection (c) the foreign cooperative must distribute its 
     proceeds according to either the law governing cooperatives in this 
     state or in the state of its incorporation. 
 
     It is therefore the opinion of this office that before answering the 
     query contained in the aforementioned letter, and before allowing the 
     subject company to qualify as a foreign cooperative under the North 
     Dakota Cooperative Association Act, you should obtain the following: 
 
           1.  A copy of the by-laws of the company and such financial 
               records as will enable you to determine the operation of 
               the revolving fund and the interest paid on monies 
               comprising the same; 
 
           2.  Information as to whether there are any members in the 
               state of North Dakota; 
 
           3.  Information as to the amount of products handled for 
               nonmembers as compared with the amount of products handled 
               for members; 
 
           4.  Information to determine whether the company distributes 
               its proceeds according to the cooperative laws of this 
               state or of the same of California. 
 
     It is the opinion of this office that until such information is 
     obtained, it is impossible to determine whether the Exchange Lemon 
     Products Company is a "foreign cooperative" within the meaning of the 
     new North Dakota Cooperative Association Act. 
 
     The procedure for admission of a foreign cooperative is to be found 
     in section 10-1551 of the new act.  Authority for the procurement of 
     the information above referred to may be found in subsection 9 of 
     section 10-1551 which provides that the Secretary of State may 
     require "such additional information as may be necessary or 
     appropriate in order to enable the Secretary of State to determine 
     whether such cooperative is entitled to a certificate of authority to 
     transact business in this state. . . ."  The foregoing information 
     relates only to qualification under the new act, which is permissible 
     at the present time, but does not become mandatory until July 1, 
     1959.  (See section 10-1560 of the new Act). 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 



     Attorney General 


