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     April 8, 1957     (OPINION) 
 
     TRAFFIC 
 
     RE:  Control Signals - Right Turn 
 
     The following comments constitute my opinion concerning your request 
     of April 6, 1957: 
 
     Section 6, chapter 237, of the North Dakota 1955 Session Laws, 
     states: 
 
           "Whenever traffic is controlled by traffic-control signals 
           exhibiting the words "Go", "Caution, or "Stop", or exhibiting 
           different colored lights successively one at a time or with 
           arrows, the following colors only shall be used and said terms 
           and lights shall indicate and apply to drivers of vehicles and 
           pedestrians as follows: . . . 2.  Yellow alone or "Caution" 
           when shown following the green or "Go" signal:  a.  Vehicular 
           traffic facing the signal is thereby warned that the red or 
           "Stop" signal will be exhibited immediately thereafter and such 
           vehicular traffic shall not enter or be crossing the 
           intersection when the red or "stop" signal is exhibited; . . ." 
 
     However, subsection 4, section 6, chapter 237, of the North Dakota 
     1955 Session Laws, states: 
 
           "4. Red with Green Arrow:  a.  Vehicular traffic facing such 
               signal may cautiously enter the intersection only to make 
               the movement indicated by such arrow but shall yield the 
               right of way to pedestrians lawfully within a crosswalk and 
               to other traffic lawfully using the intersection;" 
 
     Subsection 2, as cited above, does limit the vehicle to a standing 
     position when a red light or a stop signal is on display;  however, 
     subsection 4, as cited above, states by implication that subsection 2 
     can be modified by using a green arrow in connection with the red 
     light or stop signal. 
 
     So, it can be said that if the red light or stop signal is used with 
     a green arrow, indicating a particular or restricted turn, then a 
     turn to the right can be made, even though a red light or stop signal 
     is on display at the time. 
 
     It is to be noted however that the foregoing rules apply only if and 
     when the Highway Commissioner should adopt the above type signal 
     according to section 24-0109 of the 1953 Supplement to the N.D.R.C. 
     of 1943. 
 
     This office has been informed that the Highway Commissioner has not 
     adopted a traffic control device allowing a right turn on a red light 
     under any circumstances, hence such a light or device is not 
     allowable under the law. 



 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


