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     June 1, 1957     (OPINION) 
 
     TRADEMARKS 
 
     RE:  Application for - Classification of Goods 
 
     This is in reply to your letter of 23 May 1957 in regard to section 9 
     (the classification section) of the new trademark law (House Bill No. 
     622 of the 1957 session of the legislative assembly). 
 
     An examination of same indicates it to be in substance an adaptation 
     of the system presently used by the federal government to the state 
     trademark registration system. 
 
     See 15 U.S.C.A., section 1112, providing: 
 
           CLASSIFICATION OF GOODS AND SERVICES:  REGISTRATION IN 
           PLURALITY OF CLASSES.  The Commissioner shall establish a 
           classification of goods and services for convenience of Patent 
           Office Administration, but not to limit or extend the 
           applicant's rights.  The applicant may register his mark in one 
           application for any or all of the goods or services included in 
           one class, upon or in connection with which he is actually 
           using the mark.  The Commissioner may issue a single 
           certificate for one mark registered in a plurality of classes 
           upon payment of a fee equaling the sum of the fees for each 
           registration in each class." 
 
     See also Title 37 C.F.R., section 100 (Rules of Practice in Trademark 
     Cases), which by Commissioner's rule adopts substantially the 
     classification embodied in section 9, House Bill No. 622, 1957 
     session, North Dakota Legislative Assembly. 
 
     We find no federal decisions, cited in U.S.C.A., specifically 
     attacking this system on the basis of the fees charged.  Quite 
     possibly, the practice of the federal officers charged with the 
     administration of federal trademark system has disclosed a necessity 
     of adopting such a classification system for practical administration 
     of such system.  Apparently, the legislative assembly of this state 
     has determined that a similar system is desirable for this state. 
 
     As you point out, under the wording of the state enactment it would 
     be necessary that your office have an application for every 
     classification of goods to which the trademark is to be applicable 
     and would have to charge a fee of twenty dollars for each such 
     application.  Under the federal enactment, while one application 
     would apparently be sufficient to cover several classes, it would 
     appear that the fee would nevertheless be determined by multiplying 
     the basic fee by the number of classes it is intended to cover. 
 
     The question of whether there has actually been an infringement of a 
     particular appropriated trademark will inevitably be connected with 
     the question of whether or not the allegedly infringing goods are 



     within the same class within which the trademark has been 
     appropriated.  See 52 Am. Jur. sections 28 and 29.  But see 52 Am. 
     Jur. section 95 et seq.  For this reason it would appear to this 
     office that in the event of difficulties as to such trademark the 
     examination of the secretary of state's records will necessarily 
     involve such examination as to each class (although not necessarily 
     the classes specified in the act by reason of the specification that 
     such classes are "not to limit or extend the applicant's or 
     registrant's right") of goods within which the trademark is 
     registered.  Quite probably, this state does not have a great volume 
     of trademarks registered when compared to the volume of trademarks 
     registered in the United States Patent Office, and for this reason it 
     is perhaps not essential that at the present time such trademarks be 
     registered under separate classes, with provision for duplication of 
     fees where one trademark will be in several classes.  However, we are 
     not prepared to state that the circumstances are such that such 
     classification, and such duplication of fees in individual instances, 
     are of such an arbitrary nature as to raise any doubts as to either 
     validity of the statutory enactment or as to the proper construction 
     of the plain words of the statute. 
 
     It is, therefore, our conclusion that your question, "* * *Would we 
     have to have an application for every classification of goods and 
     would we have to charge a fee of twenty dollars for each 
     application?", must necessarily be answered in the affirmative. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


