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     January 4, 1957     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Residence Requirements - Tuition 
 
     We have received your request for an opinion dated December 28, 1956, 
     on the following question. 
 
     The facts are as follows:  a mother and daughter have moved from a 
     rural area into the Beach school district for school purposes.  The 
     father who is a county commissioner in his district stays on the farm 
     in the home district.  The mother has signed an affidavit that her 
     residence is the Beach school district to which she and the daughter 
     have moved for school purposes.  The question then is, where is this 
     family's residence for school purposes? 
 
     Section 54-0126 which you mention is the general law on residence in 
     this state and provides as follows: 
 
           RESIDENCE; RULES FOR DETERMINING.  Every person has in law a 
           residence.  In determining the place of residence the following 
           rules shall be observed: 
 
           1.  It is the place where one remains when not called elsewhere 
               for labor or other special or temporary purpose, and to 
               which he returns in seasons of repose; 
 
           2.  There can be only one residence; 
 
           3.  A residence cannot be lost until another is gained; 
 
           4.  The residence of the father during his life, and after his 
               death, the residence of the mother, while she remains 
               unmarried, is the residence of the unmarried minor 
               children; 
 
           5.  The residence of the husband is presumptively the residence 
               of the wife; 
 
           6.  The residence of an unmarried minor who has a parent living 
               cannot be changed by either his own act or that of his 
               guardian; and 
 
           7.  The residence can be changed only by the union of Act and 
               intent." 
 
     The question of residence can become a bothersome problem and can 
     lead to confusion because it has no fixed legal meaning, and one may 
     have residence in one place for one purpose and in another place for 
     another purpose.  Our Supreme Court in Anderson v. Breithbarth, 62 
     N.D. 709 said the phrase "residing in the district" found in our 
     school laws covers a child who makes its home in that particular 
     district, whether with its parents, or with other person, when that 



     place is the only home it has, a place to which the child comes, and 
     where the child remains when not called elsewhere for labor or 
     special or temporary purposes.  This case further provides,  "There 
     is nothing in this construction of the law which permits any child to 
     come into a school district merely for the purpose of obtaining 
     school privileges." 
 
     The affidavit you enclose signed by the mother states she now resides 
     and intends to continue residing in Beach, but your letter states 
     that the mother and child have their residence in Beach for school 
     purposes. This indicates to us that perhaps the mother maintains a 
     home in Beach only for the school term and returns to the farm in the 
     rural district during the summer.  If this is so, then, of course, 
     there can be no question that the residence of this child for school 
     purposes is the rural district.  If the mother resides in Beach the 
     year around, there could be some question, although we believe as 
     long as the parents are not divorced or separated that the residence 
     of the father would in this case be the school residence of this 
     child. 
 
     We, therefore, hold that the Beach school district is entitled to 
     tuition either from the home district or the parents of the child. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


