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     May 1, 1957     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Condemnation - Addition to School Site 
 
     We have received your request for an opinion in regard to the amount 
     of ground a common school district may acquire by condemnation for a 
     school plant. 
 
     You state that a certain common school district in your county which 
     operates both an elementary and high school wishes to add about ten 
     acres to its present three acres used for a site for buildings and 
     school grounds, but you question whether this can be done because of 
     section 15-2609 of the Code. 
 
     The present owners of the land sought by the school district refuse 
     to sell and you ask whether we believe the district can proceed to 
     condemn the ten acre tract under Chapter 32-15 of the 1943 Revised 
     Code. 
 
     Section 15-2609 provides, among other things, that a common school 
     district may acquire not less than one nor more than five acres as a 
     site for a schoolhouse. 
 
     Section 32-1502(3) in setting forth the purposes for which eminent 
     domain may be used provides in part, "public buildings and grounds 
     for the use of any county, city, park district, village or school 
     district;" 
 
     The question then arises whether the word "site" as used in section 
     15-2609 means only the immediate ground upon which a school building 
     stands or whether it means the total amount of ground that a common 
     school district may acquire for school purposes.  If it means only 
     the piece of land upon which the school building stands, then under 
     section 32-1502(3) a common school district could acquire additional 
     land for other school purposes such as athletic fields, etc. 
     However, if the word "site" as used in section 15-2609 means the 
     entire ground for all school purposes which may be acquired by a 
     common school district, then the district here involved could only 
     acquire an additional two acres of land. 
 
     We could not find any North Dakota case in point on this matter, but 
     in the case of Board of Education of Oklahoma City v. Woodworth, an 
     Oklahoma case found in 214 P. 1077 the court in defining "school 
     site" had this to say.  "The term 'school site' in its common 
     acceptation, and as commonly understood refers to a parcel of ground 
     sufficient in size upon which to erect a school, and a yard 
     surrounding the same to be used as a playground for the children 
     while at school." 
 
     It is impossible for us to say how a court would construe these 
     sections of the law, but in the light of present day conditions it 
     seems unreasonable to restrict a common school district to five acres 



     for school purposes, especially when no such restriction is placed on 
     special and independent school districts.  However, since the 
     language of section 15-2609 is clear and unequivocal, it is entirely 
     possible and perhaps probable a court would hold the limitation 
     binding on common school districts. 
 
     We are sorry we cannot give you a clear-cut answer but under the 
     circumstances it is impossible for us to do so.  Perhaps it would be 
     advisable for the district concerned to test the matter in our 
     courts. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


