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PUBLIC HEALTH -- HEALTH DISTRICT -- PAYMENTS BY COUNTY 
 
This is in reply to your request for consideration by this office of a problem arising in 
regard to funds of a health district. 
 
You inform us that your county is a member of a health district composed of seven 
member counties. The budget of the Health District for the fiscal year ending July 1, 
1957, indicated that your county was obligated in the sum of $3,763.06. $3,180.00 was 
designated as for payment of the salary of a registered nurse within your county. On 
June 1, 1956, the registered nurse resigned and no nurse was secured until March, 
1957. 
 
The county commissioners of your county have now refused to pay into the Health 
District a sum equivalent to nine months salary for the nurse in so far as the county was 
without her services for that period. 
 
Your questions are stated as: 
 

1. Does the county have to pay such sum into the Health District? 
 

2. Could the Commissioners legally pay for a service that was not actually 
rendered? 

 
The Health District Fund statute, section 23-1411 of the 1953 Supplement to the North 
Dakota Revised Code of 1943, at least in terms sets up the district health fund, in a 
manner differing from practically all other funds raised by the county. It provides in the 
first instance for the setting up of a health district budget including all proposed 
expenditures for the ensuing fiscal year. Such budgeted amount is then prorated among 
the various counties. The tax is actually levied by the county; but such tax is under a 
separate 3/4 mill limit, although not within the mill levy limit prescribed for general and 
special county purposes. The amount derived from the levy is required to be placed in a 
special health fund. Rather than being kept by the county treasurer and claims being 
audited by the county auditor, specific provision is made for deposit of the amount 
raised quarterly with the district treasurer, audit of claims by the district board of health 
and payments directly by the district treasurer upon the order of the district board of 
health. Finally, we note the provision that “Any funds remaining at the end of any fiscal 
year may be carried over to the next fiscal year.” 
 
It would thus appear that the county health fund though originally composed of taxes 
levied and collected by the county under the terms of the statute in the first instance 



must be paid in its entirety to the district health unit treasurer. The district health unit is 
not required to and does not at least under the terms of such statute contract to perform 
services to earn such funds. 
 
It is therefore our conclusion that your first question must be answered in the 
affirmative. Obviously, of course, your second question must be answered in the 
negative. The Board of County Commissioners could not legally pay for a service that 
was not actually rendered, however, under the facts submitted, we are unable to 
understand the application of such principal to the instant situation. There is no 
provision in the statute for the payment of the health fund to any person or agency for 
services rendered or to be rendered, by any officer of the county. The statute required 
specifically that the amount derived from the levy for this purpose be placed in the 
special health fund. It further provides that such health fund be deposited with and 
disbursed by the treasurer of the district board. The counties comprising the health 
district are required to remit and make settlements with the district treasurer quarterly. 


