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     March 5, 1957     (OPINION) 
 
     PRINTING 
 
     RE:  Who May Do Printing For State Departments 
 
     In your letter of March 1, 1957, you asked our opinion of whether it 
     is permissible for the University Press to print for other 
     departments of the state. 
 
     If the University Press prints for departments of the state it would 
     appear that it would be competing with the commercial printers since 
     departments of state usually contract with established printing and 
     publishing houses for printing. 
 
     In Volume 14 of Corpus Juris Secundum, under the title Colleges and 
     Universities, paragraph 6, it states: 
 
           "The charter, under the statutes, measures the power of a 
           college or university to the exclusion of all others not 
           expressed or fairly implied, and an incorporated university or 
           college, or an incorporated board of regents or board of 
           trustees of a university, as in the case of any other 
           corporation, can do no act for which authority is not expressly 
           or impliedly granted in its charter or act or incorporation; * 
           * *." 
 
     This paragraph goes on to state: 
 
           "Particular powers exercised by a college or university should 
           be reasonably incidental to the main purpose of maintaining 
           such institution, * * *although where the particular act is not 
           reasonably incidental to the maintenance of the college or 
           university the power to perform it may be denied, and such 
           institutions have been denied the power to conduct a commercial 
           enterprise." 
 
     In the case of State ex rel v. Southern Junior College, 64 S.W.2d. 9, 
     it was held that the college was not authorized to conduct a 
     commercial printing shop in competition with commercial printers. 
 
     There appears to be no constitutional or statutory authority or 
     implied authority by which the University Press may do printing for 
     other departments of state. 
 
     It is, therefore, the opinion of this office that it is not 
     permissible for the University Press to print for departments of 
     state. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


