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     April 16, 1956     (OPINION) 
 
     ALDERMEN 
 
     RE:  Residence in Ward 
 
     We have your letter of April 3, 1956, which reads, in part, as 
     follows: 
 
           On our election of April third this year we have an alderman 
           living in ward two and acting as alderman in ward one.  Also 
           while still living in ward two he voted in ward one.  He claims 
           that his residence is still in ward one but has lived out of 
           there for about one year. 
 
           We would like your opinion on this matter as soon as possible." 
 
     The law of this state pertaining to qualifications of aldermen is 
     found in section 40-0805 of the North Dakota Revised Code of 1943. 
     Subsection 1 thereof reads as follows: 
 
           No person shall be eligible to the office of alderman if he: 
 
           1.  Is not a qualified elector of and resident within the ward 
               for which he was elected, except that in cities where 
               aldermen are elected at large, he shall be a qualified 
               elector of and a resident within the city;" 
 
     Nevertheless, the question of residence must be determined from all 
     the facts and circumstances surrounding the person, as related to his 
     residence, and the intention must be accompanied by acts in harmony 
     with the declared intention. 
 
     Section 40-0802 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides as 
     follows: 
 
           GOVERNING BODY IS JUDGE OF ELECTION AND QUALIFICATIONS OF 
           MEMBERS.  The city council shall be judge of the election and 
           qualifications of its own members." 
 
     This law gives the city council the duty of determining whether or 
     not a member or members meet the qualifications set forth in section 
     40-0805.  In making such a determination, consideration must be given 
     to all facts and circumstances surrounding the person, relating to 
     his residence.  The members of the city council are on the scene and 
     in a position to know all such facts and circumstances.  This office 
     does not have such information and even if it were available to us we 
     would not attempt to rule on individual qualifications of aldermen 
     since such authority is vested in the city council pursuant to 
     section 40-0802. 
 
     In reply to your second question, we find the law in regard to 
     persons receiving the "next highest vote" to be stated in 29 C.J.S. 



     page 353, sec. 243, as follows: 
 
           It is a fundamental idea in all republican forms of government 
           that no one can be declared elected and no measure can be 
           declared carried, unless he or it receives a majority or a 
           plurality of the legal votes cast in the election. 
           Accordingly, the general rule is that the fact that a plurality 
           or a majority of the votes are cast for an ineligible candidate 
           at a popular election does not entitle the candidate receiving 
           the next highest number of votes to be declared elected.  In 
           such case the electors have failed to make a choice and the 
           election is a nullity." 
 
     Therefore, if the person receiving the highest number of votes were 
     disqualified, it would be necessary to proceed in accordance with 
     section 40-0808 of the North Dakota Revised Code of 1943 as amended 
     by Chapter 263 of the 1955 Session Laws.  This statute reads as 
     follows: 
 
           VACANCIES ON CITY COUNCIL; HOW FILLED.  If a vacancy occurs in 
           the office of alderman by death, resignation, or otherwise, the 
           city council may call a special city election to fill such 
           vacancy for the unexpired term, or may, after fifteen days of 
           the date of such vacancy appoint a person from the ward in 
           which the alderman previously holding was elected or appointed 
           to fill such vacancy until the next city election, at which 
           election the unexpired term shall be filled.  Upon petition of 
           five percent of the electors of such ward, as determined by the 
           total number of votes cast in such ward in the last general 
           election, the council shall call a special election to fill a 
           vacancy occurring more than six months before the next city 
           election, provided such petition has been submitted within 
           fifteen days of the date of such vacancy." 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


