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     April 27, 1956     (OPINION) 
 
     POLITICAL ADVERTISING 
 
     RE:  Generally 
 
     We are in receipt of your letter of April 23, 1956, with reference to 
     chapter 16-20 of the 1943 Revised Code.  You raise a question 
     relative to section 16-20171 of the 1953 Supplement which requires 
     political advertisements to disclose the name of the sponsor and the 
     name of the person paying for the advertisement.  This section reads 
     as follows: 
 
           "From and after the passage of this Act (section), each and 
           every political advertisement whether on behalf of or in 
           opposition to any candidate for public office, initiated 
           measure or constitutional amendment, and whether such 
           advertisement shall be by newspaper, pamphlet or folder, 
           display cards, signs, posters or billboard advertisements, or 
           by any other public means, shall disclose at the bottom of same 
           the name or names of the sponsors of such advertisement, and 
           the name or names of the person, persons, associations, 
           partnerships or corporations paying for such advertisement, and 
           at the close of every radio broadcast containing any 
           advertising announcements or talk for or against any initiated 
           measure or constitutional amendment to be voted on by the 
           people there shall be announced at the close of said broadcast 
           the name or names of the person, persons, associations, 
           partnerships or corporations paying for such radio broadcast." 
 
     (1) It is our opinion that the word "sponsor" refers to the sponsor 
     or sponsors of the advertisement.  The candidate himself may be 
     sponsoring the advertising and is thus required by this section to 
     disclose his name if he is paying for the advertisement.  Of course, 
     the advertisement may relate to initiated or referred measures or 
     constitutional amendments, and in that case naturally the sponsors 
     would not be candidates for any public office, but some association 
     or group bent upon the success or defeat of the measure. 
 
     (2) It is our opinion that the term "political advertisement" used in 
     the above section includes paper book-matches, and also includes 
     reflector-tape to be pasted on automobile bumpers.  In support of our 
     view, we refer to the words in the section "or by any other public 
     means."  It seems to us that political advertising with paper 
     book-matches, as well as placing reflector-tape on automobile 
     bumpers, is an appeal to the public for political support.  In our 
     judgment, such advertising must make the same disclosure as any 
     other, namely, the name or names of the persons paying for such 
     advertisement. 
 
     (3) Referring now to chapter 16-20 of the 1943 Code, we can find no 
     requirement therein which would compel a candidate to disclose the 
     names of contributors and the amounts contributed to individuals in 



     support of the candidate's campaign for office.  In our opinion it is 
     not necessary for a candidate to file a list of contributions made to 
     the candidate personally in furtherance of his campaign or for use in 
     payment of campaign expenses. 
 
     We trust that this opinion adequately covers the questions raised in 
     your letter, but if there are any matters which are not entirely 
     clear, we will be glad to hear from you again. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


