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     October 11, 1956     (OPINION) 
 
     DRUGS 
 
     RE:  Who May Dispense 
 
     This is in reply to your letter requesting an opinion of this office 
     in regard to the dispensing of drugs by physicians, in the regular 
     course of their medical practice. 
 
     Your first question is stated as: 
 
           Can lay personnel, nurses or doctors' wives dispense drugs from 
           a physician's office for his patients from the original stock 
           bottles of drugs not hitherto relabeled distinctly for a 
           specific patient by either a physician or a pharmacist (a) with 
           the doctor present in his office? (b) with the doctor not 
           present in his office? (c) with the doctor present in his 
           office but in a room adjacent to the drug dispensing room?" 
 
     Section 43-1514 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           No drug, poison, medicine, or chemical, except patent or 
           proprietary preparations, shall be manufactured, compounded, 
           sold, or dispensed in this state for medicinal use by any 
           person other than a registered pharmacist, assistant registered 
           pharmacist, or regularly licensed physician, nor shall any 
           person except a registered pharmacist, assistant registered 
           pharmacist, or a regularly licensed physican, dispense or 
           compound  a prescription of a medical practitioner except as 
           provided in this chapter." 
 
     You will note that this section does not in terms except from its 
     operation nonphysicians, or nonpharmacists, acting under the 
     supervision of a licensed physician.  The only other applicable 
     exception contained in said Chapter 43-15 is subsection 1 of section 
     43-1502 which provides: 
 
           The provisions of this chapter shall not apply to the 
           following: 
 
           1.  A duly licensed practitioner of medicine supplying his own 
               patients with such remedies as he may desire." 
 
     No decision of the Supreme Court of this state considers in detail 
     the question of how far a doctor may go in the use of lay personnel 
     in the course of supply his own patients with such remedies as he may 
     desire.  It is the opinion of this office that the fact of the 
     doctor's presence in the office or in an adjoining room would not be 
     determinative of whether or not the act of supply such remedy is 
     exempted under this provision of the statute.  It is our opinion from 
     the context and history of Chapter 43-15 as a whole that it was not 
     the intention of the legislature to allow compounding, dispensing or 



     selling of drugs by lay personnel whether in doctors' offices or not 
     and whether under the supervision of physicians, pharmacists or not. 
     It is therefore our conclusion that the action exempted by 
     subsection 1 of 43-1502 is the personal action of the physician 
     himself. 
 
     Your second question is stated as:  "In the dispensing procedure, 
     what information must be on the container passed to the patient when 
     the physician himself actually dispenses (a) dangerous drugs such as 
     barbiturates (b) prescription legend drugs? (c) other classes of 
     drugs? 
 
     The state statutory requirements as to labeling of drugs when the 
     physician himself actually dispenses are as follows: 
 
     Subdivision b of subsection 1 of section 19-1903 of the 1953 
     Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           The following acts, the failure to act as hereinafter set 
           forth, and the causing of any such act or failure to act are 
           hereby declared unlawful: 
 
           1.  The delivery of any barbiturate, except as provided in 
               section 5 of this act (19-1905) unless: 
 
               b.  Such barbiturate is delivered by a practitioner in the 
                   course of his practice and the immediate container in 
                   which such drug is delivered bears a label on which 
                   appears the directions for use of such drug, the name 
                   and address of such practitioner, the name and address 
                   of the patient, and, 'if such drug is prescribed for an 
                   animal a statement showing the species of the animal. 
                   * * *'" 
 
     Barbiturate is defined by subsection 1 of section 19-1902 of the 1953 
     Supplement as "* * * the salts and derivatives of barbituric acid, 
     also known as malonyl urea having hypnotic or somnifacient action, or 
     compounds of any preparations or mixtures thereof; * * *"  There is 
     no specific requirement of labeling "dangerous drugs such as 
     barbiturates." 
 
     We find no state statutory regulation requiring that a physician 
     dispensing prescription legend drugs or other classes of drugs affix 
     any specified information to the container thereof.  We would suggest 
     that as to the application of the pertinent federal regulations or 
     rules of the State Laboratories Department, that you contact the 
     pertinent agency. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


