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     November 15, 1956     (OPINION) 
 
     COUNTY MEMORIALS 
 
     RE:  Use of Funds - Selection of 
 
     This is in reply to your letter of November 7, 1956, requesting an 
     opinion of this office in regard to the use of county memorial funds 
     raised by tax levy pursuant to section 11-3201 of the 1953 Supplement 
     to the N.D.R.C. of 1943 as amended to date. 
 
     Your specific questions are stated as follows: 
 
           "1. Is a courthouse a memorial within the meaning of the 
               section as amended.? 
 
           "2. Is the selection of the type of memorial entirely in the 
               control of the Board of County Commissioners? 
 
           "3. Has the Board of County Commissioners power or authority to 
               allocate any such funds raised under the provisions of the 
               section to veterans' organizations; or is not such 
               allocation contrary to the statute according to the 
               decision in Hart v. Bye, 76 N.W. 2d., 139? 
 
           "4. Does this section prohibit the erection by the county of 
               various memorials throughout the county, especially in view 
               of the fact that the levy was made for the purpose of 
               erecting a memorial courthouse?" 
 
     Your first question must be answered in the affirmative, i.e., a 
     courthouse is a suitable and appropriate memorial consistent with the 
     purposes of the statute (See: Ophaug v. Hildre, 77 N.D. 221, 42 N.W. 
     2d. 438). 
 
     In answer to your second question, we call your attention to the fact 
     that the statute gives the board of county commissioners power to 
     erect a memorial or memorials or other suitable recognition.  No 
     other person, organization or entity is given authority to select the 
     type of memorial to be erected.  Obviously, the question of whether 
     the commissioners have abused their discretion in the choice of a 
     memorial is subject to judicial review as was the case in Ophaug v. 
     Hildre (supr) and in Hart v. Bye, 76 N.W. 2d. 139.  However, as was 
     stated in Hart v. Bye, "The statute vests in the board a broad 
     discretion with respect to expenditure. * * *" 
 
     The answer to your third question is necessarily dependent upon the 
     meaning given the word "allocate".  The language of the case of Hart 
     v. Bye (supra) is quite specific on this point.  At page 143 of that 
     decision (in the N.W. 2d. Reporter) the court states: 
 
           "* * * The resolution of November 19, 1952, purports to divide 
           the money among the Legion Posts of Rolette County.  Such a 



           disposition of the memorial fund is clearly violative of 
           Chapter 125, S.L.N.D. 1947, in that it attempts to vest in 
           organizations other than the board of county commissioners the 
           spending of the money in derogation of the specific terms of 
           the statute.  That resolution is therefore wholly void and the 
           court's judgment with respect thereto is correct." 
 
     Thus the moneys in the county memorial fund cannot be divided and 
     given to the legion posts in the county.  However, we find nothing in 
     the language of the statute or of the decision that would indicate 
     that the board of county commissioners could not determine to erect 
     several memorials throughout the county, to allocate a portion of the 
     county memorial fund to each such memorial and to accept the advice 
     and assistance of persons, corporations or associations in the 
     supervision of the erection of same. 
 
     In reply to your last question, it is our opinion that there is no 
     prohibition of the erection by the county of various memorials 
     throughout the county, whether or not the levy was in the words of 
     the question "made for the purpose of erecting a memorial 
     courthouse".  In the language of Hart v. Bye (supra) (at page 144 of 
     the N.W. 2d. Reporter) we find the statement: 
 
           " * * * When the tenor of the whole statute is considered, it 
           seems clear that the discretion of the board as to how the 
           money is to be spent may not be exercised until the time has 
           come to make the expenditure.  That is the proper time to 
           determine the needs of the community and the appropriateness of 
           the memorial to be erected. * * *" 
 
     The statutory provision specifically authorizes and refers to the 
     erection of a memorial or memorials or other suitable recognition. 
     It is therefore our conclusion that the board of county commissioners 
     is given discretion as to whether one or more memorials will be 
     erected. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


