
 
 
     December 4, 1956     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Claim Against an Estate - Statute of Limitations 
 
     We have received your request for an opinion dated november 28, 1956, 
     on the following problem. 
 
     Lamoure County has filed a claim against the estate of Gottlieb 
     Fregien who was a patient at the State Hospital at Jamestown from 
     1933 until his death in 1955.  The total claim of the county amounts 
     to $8,230.00.  The inventory of the property fails to show the value 
     of the estate which consists of real estate only but an offer of 
     compromise at fifty percent of the total claim has been made to the 
     Board of County Commissioners of LaMoure County. 
 
     Under the above stated facts your questions are as follows: 
 
           1.  Does the Board of County Commissioners have the authority 
               to compromise claims of this kind when a compromise would 
               take away money due the State Charitable Institution Fund? 
 
     We do not know of any law authorizing a county to compromise claims 
     of this nature.  Generally speaking, no public corporation in the 
     absence of statutory authority can compromise a claim unless there is 
     some good sound basis for such compromise.  Here we understand is a 
     solvent estate with enough assets to pay the claim in full.  Under 
     such circumstances there can be no room for compromise. 
 
     Question number two:  Does the statute of limitations apply against 
     all moneys expended on behalf of the decedent prior to July 1, 1943 
     or would such act be in the nature of an open account? 
 
     Section 25-0825 of the 1953 Supplement provides that a claim for 
     expenses incurred by a county or the state for institutional care may 
     be filed against the estate of such patient after his death in the 
     same manner as claims of general creditors, or may be recovered from 
     the patient after he is discharged from the institution as cured. 
     Obviously, the right to file a claim does not accrue until the 
     patient either dies or leaves the institution and the statute of 
     limitations does not start to run until such time.  Section 25-0828 
     which provides that the statute of limitations is not a bar to 
     recovery and was enacted in 1949, refers only to cases where the six 
     year period had run on a claim prior to the effective date of that 
     statute. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


