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     April 13, 1956     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Ballots - Is Vote on Measures Printed on Same Ballot With Office 
 
            Seeker's Names Void? 
 
     In your letter of April 9, 1956, you request an opinion as to whether 
     the vote on a measure printed on the same ballot with the names of 
     office seekers is void, in view of section 16-1107 as amended which 
     states in effect that such measure "shall be printed on a separate 
     ballot * * *." 
 
     Ordinarily, of course, attorneys consider the word "shall" in a 
     statute to indicate that the statute is mandatory, rather than 
     directory.  Due to your excellent research leads, however, we were 
     able to find the case of Fargo v. Sathre, 75 N.D. 341, 36 N.W. 2d. 
     39, which supports your view that in this instance the statute is 
     merely directory.  In that case the court's syllabus on the point is 
     as follows:  "The general rule with respect to elections is that all 
     provisions of the elections law are mandatory, if enforcement is 
     sought before election in a direct proceeding for that purpose; but 
     after election all should be held directory only, in support of the 
     result, unless of a character to effect an obstruction to the free 
     and intelligent casting of the vote or to the ascertainment of the 
     result, or unless the provisions affect an essential element of the 
     election, or unless it is expressly declared by the statute that the 
     particular act is essential to the validity of an election, or that 
     its omission shall render it void." 
 
     Since your facts reveal none of the exceptions to the rule just 
     quoted, and since we are satisfied that the Sathre case is persuasive 
     authority as to said rule, we hold that the vote you refer to was 
     valid. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


