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     February 1, 1956     (OPINION) 
 
     DEPARTMENT OF HEALTH 
 
     RE:  Deceased Employee, Obligation to Pay Heirs for Unused Leave 
 
            of Deceased 
 
     This is in reply to your request for an opinion on the question 
     whether or not the North Dakota State Department of Health operating 
     under the State Merit System is obligated and has the legal right to 
     pay the heirs or estate of a deceased employee for accumulated and 
     unused annual leave remaining to the credit of the employee's account 
     at the time of his death. 
 
     The rules and regulations adopted under the provisions of Article XIV 
     have been examined, particularly the items pertaining to annual leave 
     and vacations, sick leave, leave of absence without pay, military 
     leave.  Annual leave for vacation is an achievement arising out of a 
     program established through the course of years for the mutual 
     benefits of the employee and the employer.  Vacation with pay is a 
     personal privilege or right which the employee may exercise.  This 
     privilege or right is not such that the employee may barter, trade, 
     sell or assign it if he so desires.  This personal privilege or right 
     is one of which he alone can avail himself.  The employee may use or 
     exercise this right or privilege without forfeiting or jeopardizing 
     his position, standing or rating but in the event of his death this 
     right or privilege does not inure to his dependents or next of kin. 
 
     A careful search has been made to determine whether or not any court 
     rulings have been handed down on this particular question.  None were 
     found directly in point.  There are several court determinations 
     saying that vacation with pay is a form of wage or remunerations 
     depending on the contract or regulation and the employee is entitled 
     to such vacation with pay.  In all of these instances it was the 
     individual employee who was seeking to recover unused accumulated 
     vacation because he was unable, for some reason, to take his 
     vacation.  The closest expression by the courts on this topic was 
     found in a dissenting opinion in which it said that it would be 
     absurd to say that the estate could take a vacation with pay.  This 
     expression apparently is applicable on the subject matter at hand. 
 
     It is noted that in the request for the opinion Public Law 636, 
     approved August 30, 1950, is cited for our convenience.  This 
     particular Act has no significance in determining the question at 
     hand.  The question at hand must be determined on the rules and 
     regulations promulgated under the provisions of Article XIV. 
 
     Any right or claim to payment of wages or salary in lieu of vacation 
     with pay must be found in the contractual relationship of employer 
     and employee coupled with such rules and regulations in effect. 
     Being that the rules and regulations do not provide for payment or 
     wages in lieu of vacation with pay we are unable to find any 



     authority to pay to the heirs or estate of deceased wages in lieu of 
     unsued vacation with pay, especially so where the state policy has 
     been not to pay for unused leave or vacation with pay. 
 
     In direct response to your question as to whether or not compensation 
     for accumulated annual leave is a legal obligation which must be paid 
     it is our opinion there is no legal obligation to pay unused 
     accumulated annual leave. 
 
     In response to your second question, if there is no legal obligation 
     whether or not it is permissive compensation which may be paid at the 
     discretion of the state agency, it is our opinion the state agency 
     may pay only legal obligations.  It may expend money only as 
     authorized.  The regulations do not authorize such payment. 
 
     In response to question number three whether or not the fact that the 
     employee's salary is paid in full or in part from Federal funds has 
     any bearing on the question, It is our opinion the rules and 
     regulations in effect in North Dakota coupled with state policy 
     relating to such matter is controlling rather than rules the 
     regulations in effect in some other jurisdiction. 
 
     If the subject employees in question here was deprived of the 
     privilege of his vacation with pay because of the necessity of his 
     services or if an emergency prevented such subject employee from 
     taking his vacation with pay then there might be some justification 
     for paying wages in lieu of unused vacation.  In the absence of such 
     exception noted here vacation with pay is a right and privilege due 
     the employee personally and on his death any such right or privilege 
     is terminated.  In our opinion unused annual vacation with pay on 
     employee's death does not survive to his heirs or estate under the 
     present rules and regulations in effect. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


