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     October 8, 1956     (OPINION) 
 
     COMPETITIVE BIDS 
 
     RE:  Certified Check - Voiding Bid 
 
     This is in reply to your letter of October 2, 1956 requesting an 
     opinion of this office in regard to competitive bidding on certain 
     contracts to be awarded by your board. 
 
     You inform us that exits and fire escapes were to be constructed on a 
     number of buildings at the State Hospital.  The project was 
     advertised for competitive bidding, such notice requesting in effect 
     that Bid No. 1 be a separate bid to cover all of the work to be done 
     on five buildings.  Bids No. A, No. B and No. C each to cover an 
     additional single building. 
 
     You inform us that the low bidder submitted a certified check for 
     five percent of Bid No. 1.  The second lowest bidder submitted a 
     certified check covering five percent of the total of all four bids, 
     i.e., Bid No. 1, Bid No. A, Bid No. B and Bid No. C.  In so far as 
     your board does not have sufficient funds, contracts will not be 
     awarded on Bids No. A, No. B and No. C. 
 
     Your first question is whether a contract could be awarded to the low 
     bidder above referred to, in view of the fact that his certified 
     check is not large enough to cover five percent of the total of all 
     four bids.  Your attention is called to an opinion of this office of 
     date May 23, 1952 at page 12 of Report of the Attorney General 
     July 1, 1950 to June 30, 1952, holding in effect that submission of 
     certified check of less than five percent does not void the bid.  In 
     this instance, of course, the amount submitted is sufficient to cover 
     five percent of the bond on the contract that will be awarded, and it 
     is therefore the opinion of this office that the bid is valid, and 
     the contract may be awarded to the contractor submitting such low 
     bid. 
 
     Your second question is stated as:  "If there are not sufficient 
     funds available to cover all the buildings in Bid No. 1, could this 
     Board negotiate with the low bidder to eliminate one of the five 
     buildings in said low bid so as to award a contract for the amount 
     covered by the available funds without setting up new specifications 
     and readvertising?" 
 
     The facts you submit are not in sufficient detail to inform us 
     whether or not the difference between the total cost of the work to 
     be done on four buildings out of five would be sufficient to require 
     a differing qualification under our contractors' licensing statutes 
     (chapter 43-07 N.D.R.C. 1943).  If for example, the total amount of 
     work to be done on the five buildings would cost an amount that would 
     require the bidder to have a class C license, but the total amount of 
     work to be done on four buildings would only require the bidder to 
     have a class D license, it would clearly appear that all prospective 



     bidders were not given adequate opportunity to bid on the contract 
     that is actually going to be awarded.  Assuming, however, that the 
     difference between the total cost of the work to be done on four of 
     the five buildings and the total cost of the work to be done on the 
     originally advertised five buildings is not great enough to require a 
     different qualification under our contractor's licensing statutes, it 
     is nevertheless our opinion that the board would not be justified in 
     awarding a contract for a materially and substantially lesser amount 
     work than was originally advertised, without readvertising, in so far 
     as the total work to be done may have had a substantial and material 
     effect on the amount of bids actually submitted and on the 
     contractors who did choose and who did not choose to bid on the 
     contract. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


