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     February 27, 1956     (OPINION) 
 
     CRIMES 
 
     RE:  Juvenile, Publication of Names 
 
     This is in reply to your letter of February 16, 1956, in which you 
     request an opinion from this office, regarding newspaper publications 
     of names of juveniles as set out in section 27-1631.  This section 
     provides as follows: 
 
           "PUBLICATION OF NAME OF CHILD.  No publication of the name of 
           any child under the jurisdiction of this court shall be made by 
           any newspaper except as contained in process of the court and 
           published by order of the court.  Any violation of the 
           provisions of this section shall be subject the news reporters 
           and publisher of any newspaper so violating the same to be 
           cited for civil contempt and to be punished therefor." 
 
     You have made three specific inquires, and our opinion is set forth 
     after each question. 
 
           1.  If the juvenile court, in the case of a person over 18 and 
               under 21 takes concurrent jurisdiction and such person is 
               also charged in magistrate and justice and district court, 
               does the ban on publication of names imposed by 27-1631 
               still apply? 
 
               Answer:  Yes, it appears that if the juvenile court retains 
               partial jurisdiction the ban would apply because of the 
               concurrent jurisdiction of the juvenile court with the 
               magistrate or justice or district court.  It would appear 
               to this writer that the only time the juvenile court 
               jurisdiction ban would not apply would be when the juvenile 
               court had waived its jurisdiction in writing. 
 
           2.  After arrest of a juvenile but before juvenile court 
               jurisdiction is invoked, does the ban apply? 
 
               Answer:  In reply to question number 2, we believe that the 
               purpose, intent, and spirit of section 27-1631 can be 
               accomplished only by holding that juvenile court 
               jurisdiction is invoked simultaneously with the arrest of a 
               juvenile as defined by chapter 27-6516. 
 
           3.  When a juvenile is sent to the state training school, does 
               the juvenile court relinquish jurisdiction and thereby make 
               27-1631 no longer applicable?  This comes up occasionally 
               in reporting escapees from the state training school who 
               usually are objects of hue and cry searches throughout the 
               state. 
 
               Answer:  The juvenile courts apparently lose their 



               jurisdiction once the juvenile is placed in the state 
               training school and it would appear that the ban would not 
               apply after his incarceration in the training school. 
               Therefore, anything that happens to the juvenile while in 
               the state training school would not be subject to the ban 
               in section 27-1631. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


