
 
 
     November 23, 1956     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Vacation of Streets 
 
     This is in reply to your letter of November 14, 1956, requesting an 
     opinion of this office in regard to the closing of streets in the 
     city of Tioga. 
 
     You enclose a sketch of the territory and streets concerned, 
     informing us that the Tioga Park Board has purchased all of the 
     property shown on said sketch excepting portions identified on said 
     sketch as lots 10, 11 and 12, in block 5, and lots 1, 2 and 3 in 
     block 6 as shown on said sketch. 
 
     You refer us to section 40-3904 of the 1953 Supplement to the 
     N.D.R.C. of 1943 which provides: 
 
           "40-3904.  VACATION OF STREETS AND ALLEYS WHERE SEWERS, WATER 
           MAINS, PIPES AND LINES LOCATED; CONDITIONS.  No public grounds, 
           streets, alleys or parts thereof over, under, or through which 
           shall have been constructed, lengthwise, any sewers, water 
           mains, gas, or other pipes, or telephone or telegraph lines of 
           the municipality or the municipality's grantees of the 
           right-of-way therefor, shall be vacated unless such sewers, 
           mains, pipes, or lines have been abandoned and are not in use 
           or unless such grantee shall consent thereto, or unless 
           perpetual easements for the maintenance of such sewers, water 
           mains, gas or other pipes, or telephone or telegraph lines have 
           been given." 
 
     You state that you assume that by municipality's grantees in this 
     particular case is meant the City of Tioga and not the owner of the 
     property before the property was platted, and ask whether we agree. 
     We would assume that the sewer in this instance was constructed by 
     and is owned by the City of Tioga, as is the usual case with city 
     sewers, however, if a right-of-way to construct the sewer was granted 
     to another entity by the city, and such other entity constructed the 
     sewer, it will under terms of the statute be necessary to obtain the 
     consent of such other entity prior to vacation of such street.  If 
     the sewer was constructed by the city or its employees and 
     right-of-way of same has not been granted to another, it will only be 
     necessary to obtain the consent of the city.  The only conceivable 
     circumstances under which the former owner of the street right-of-way 
     would be within the protection of this statute would be where the 
     rights of the city or its grantees to the sewer right-of-way had been 
     granted to such former owner. 
 
     You inform us that the Tioga Park Board owns the property on both 
     sides of Hanson street from lot 10, block 5 and north and from lot 3, 
     block 6 and north, and that there is no water and sewer dug into said 
     street North of said lot 10, block 5 and said lot 3, block 6.  You 
     ask whether said section 40-3904 prevents vacation of that part of 
     Hanson Street which does not have water and sewer dug into it when 



     the Southern part of Hanson Street does have sewer and water. 
 
     It would appear to us that the obvious purpose of said section 
     40-3904 is to protect the owners of water, sewer, etc. right-of-way 
     from vacation of streets that might affect same, only to the extent 
     to which such vacation could affect such right-of-way.  Looking to 
     the terms of the statute, we find that it prohibits vacation of 
     streets or parts of streets, over, under or through which shall have 
     been constructed lengthwise any sewers.  The part of the street here 
     considered for vacation does not have any sewers constructed over, 
     under or through it.  It is, therefore, our conclusion that said 
     section 40-3904 does not require the consent of the municipality or 
     its grantee as a condition precedent to the vacation of the northern 
     part of Hanson street. 
 
     You call our attention to section 40-3905 of the Code requiring a 
     petition signed by all of the owners of the property adjoining the 
     plat to be vacated.  You ask whether the owner of the aforementioned 
     lots 10, 11 and 12 in block 5 and lots 1, 2 and 3 of block 6 can be 
     classified as "owners of the property adjoining the Plat to be 
     vacated", which is the north half of Hanson Street.  The sketch you 
     enclose shows the lots 10, 11 and 12 of block 5 and lots 1, 2 and 3 
     of block 6 to be adjoining only the south half of Hanson Street. 
 
     It is the opinion of this office that if all that is to be vacated is 
     the north half of Hanson Street, that the owners of the lots 10, 11 
     and 12 in block 5 and the lots 1, 2, and 3 of block 6 are not owners 
     of property adjoining the plat to be vacated and that it will not be 
     necessary that they sign the petition for vacation. 
 
     Note:  We are assuming in the above, that no perpetual sewer 
     right-of-way easements have been granted. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


