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     May 11, 1956     (OPINION) 
 
     COUNTY CORONERS 
 
     RE:  Generally 
 
     I have your letter of April 30, 1956, requesting our opinion on 
     chapter 115 of the 1955 Session Laws, entitled "County Coroners." 
 
     The first question you raise is:  Does the deputy coroner have to be 
     a doctor when the coroner is not one? 
 
     This is answered by section 5 of chapter 115, which states that the 
     coroner may appoint in writing an assistant coroner who shall be a 
     licensed physician of good standing or a pathologist. 
 
     Your second question concerns whether the coroner has the right to 
     authorize the sheriff and state's attorney to order the removal of 
     the body from the place of death to a funeral home when it is 
     impossible for the coroner to go immediately to the scene of the 
     death. 
 
     In our opinion, the coroner may, in his discretion, authorize the 
     removal of a body to a place where an autopsy may be performed if he 
     deems it necessary. 
 
     You further raise this question:  It is necessary for the coroner to 
     see every body at the scene of death?  In our judgment this would not 
     be absolutely essential.  We think the coroner would be justified in 
     relying upon the report of the state's attorney of sheriff as to 
     whether or not is was necessary for him to go to the actual scene of 
     the death. 
 
     Your fourth question relates to the absence of the coroner from the 
     county, and you raise the point as to whether his absence would 
     disqualify him from acting in the case when death occurs during his 
     absence. 
 
     It is our opinion that if the coroner returned promptly it would be 
     proper for him to take over the case and conduct an inquest.  It 
     would not be wise to delay the inquest unduly, but this is a matter 
     of exercising good judgment on the part of the coroner or his 
     assistant.  If the coroner is absent for any considerable period of 
     time, it would be necessary of course for his assistant to act. 
 
     Now, on the second page of your letter you raise some questions with 
     reference to the delivery of bodies to medical authorities for 
     purposes of medical research.  You raise the question as to what 
     constitutes proper notice to the next of kin, which is found in 
     section 15 of chapter 115 of the 1955 Session Laws.  In our opinion 
     the coroner must make a reasonable, determined effort to locate the 
     relatives or friends of the deceased person.  This may be done by 
     telephone, telegram, radio, newspaper advertising, or any other means 



     within the reach of the coroner in trying to locate interested 
     relatives and friends of the deceased. 
 
     Your next question is relative to a person who dies while serving a 
     sentence in the state penitentiary or county jail, and you ask 
     whether the family has the right to have the body buried even if at 
     public expense. 
 
     I refer you to section 12-4505 of the North Dakota Revised Code of 
     1943, which reads as follows: 
 
           "The officer holding the inquest provided for in section 
           12-4501 shall cause the body of the deceased to be decently 
           buried, or delivered to the relatives or friends of the 
           deceased if demanded by them within twenty-four hours after the 
           receipt of such body by him, or at any time before its burial." 
 
     I do not believe that the relatives can ask the state or county to 
     pay the cost of burial if they take charge of the body, unless it 
     would come under the purview of the welfare board.  If they demand 
     the body they themselves must bear the expense of burial, except as 
     provided under the welfare board laws, which we deal with in the 
     answer to the following question. 
 
     Further, you ask this question:  If a person is required to be buried 
     at public expense, such as in a welfare case, does the family have 
     the right to have the body buried even though they cannot pay 
     anything toward the cost of burial? 
 
     Section 23-0603 of the North Dakota Revised Code of 1943, as amended 
     deals with the duty of burying bodies of deceased persons and recites 
     the persons upon whom these duties devolve.  Subsection 5 of section 
     23-0603 of the 1953 Supplement reads as follows: 
 
           "If the deceased left no husband, wife, or kindred answering 
           the foregoing description and did not leave means sufficiently 
           to defray his funeral expenses, including the cost of a casket, 
           ›The duty! involves upon the county welfare board of the county 
           in which the deceased had residence for poor relief purposes 
           and if such residence cannot be established, then in the county 
           in which the death occurs, and such board shall employ some 
           person to arrange for and supervise the burial.  The necessary 
           and reasonable expense thereof, not exceeding one hundred fifty 
           dollars, shall be borne by the county.  The county also shall 
           pay reasonable costs of transporting the body to the place of 
           burial when burial is made in a cemetery out of the county in 
           which death occurred, but not exceeding one hundred dollars." 
 
     There is a further amendment in the Session Laws of 1955, 
     chapter 299, which reads as follows: 
 
           "The provisions of sections 23-0603 and 40-0734 of the North 
           Dakota Revised Code of 1943, as amended, shall not be construed 
           as prohibiting friends or relatives from participating in the 
           costs of burial of county welfare burial cases nor shall such 
           participation be grounds for a reduction in the statutory 
           allowances for burial costs of such person." 



 
     I think these laws are clear, but they apply only to welfare cases 
     and would not apply to situations such as you raise in your preceding 
     question. 
 
     You further ask how long the coroner can hold an unidentified body 
     before notifying the University. 
 
     We agree with your answer that this is a matter within the sound 
     discretion of the coroner.  It would be our opinion that after the 
     coroner has exhausted every feasible method of identification and is 
     unable to find any relatives, he would be under obligation to notify 
     the University. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


