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     October 3, 1956     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Sale of Building - Elector For 
 
     Under date of September 28, 1956, you request an opinion regarding 
     the removal of a schoolhouse to another site and refer to section 
     15-2602. 
 
     Sections 15-2601 and 15-2602 have been amended by the 1951 
     Legislature.  They are found as Chapter 130 of the 1951 Session Laws. 
     Section 15-2601 provides two methods of bringing it to a vote.  The 
     first method is where the school board on its own motion finds it 
     necessary to have the election.  The second method is where a 
     petition for such an election is presented to the board by one-third 
     of the electors of the district.  Whenever the school board of a 
     common school district, consisting of less than one congressional 
     township, is petitioned to remove a schoolhouse in such district by 
     at least eighty percent of the parents of the children attending 
     school in such schoolhouse, the board shall call an election. 
 
     Since there was an election, I take it that section 15-2603 is not 
     involved, the case where the petition is made by the majority of the 
     school district for the removal.  If that was the case there would 
     not need to be any election.  Hagstrom v. Estherville School District 
     No. 43, 67 N.D. 56, 269 N.W. 93.  but since you had an election, that 
     question would not be involved.  The peculiar part of this session 
     law is found in section 15-2602, Chapter 130, Laws of 1951.  It 
     provides, as you notice, that if the majority of votes cast at the 
     election called under the provisions of section 15-2601 favored the 
     election of a specified schoolhouse site or are in favor of the 
     purchase, exchange, or sale of a schoolhouse, the school board shall 
     proceed to carry out the decision of the electors.  Then comes the 
     next part of the statute which reads as follows:  "It shall require 
     the affirmative vote of not less than two-thirds of the electors 
     present and voting at the meeting to order the removal of a 
     schoolhouse." 
 
     It is therefore my opinion that if an election is held for the 
     purpose of the purchase of a schoolhouse or the exchange of a 
     schoolhouse or of the sale of a schoolhouse, it requires a majority 
     vote cast at the election.  On the other hand, if a vote on the 
     question of removal of a schoolhouse from one site to another is 
     held, it requires a vote of two-thirds of the electors present and 
     voting.  The difference seems to be the question of what they are 
     voting for, if they are voting for purchase, exchange or sale of a 
     schoolhouse, it requires a majority of votes cast at the election. 
     If the election is for removal of a schoolhouse to another site, it 
     requires two-thirds of the electors present and voting.  We can find 
     no other reason for the difference in the requirement in the number 
     of voters. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
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