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     August 20, 1956     (OPINION) 
 
     RESIDENCE 
 
     RE:  Illegitimate Child 
 
     We are in receipt of your letter of August 13, 1956, in which you ask 
     this office for an opinion on the place of residence of an 
     illegitimate minor child who is evidently a fit subject for 
     admittance to the state school at Grafton.  The facts as you state 
     them are as follows: 
 
     The illegitimate's mother was a resident of Emmons County when the 
     child was born in 1951.  Some time later she married a resident of 
     South Dakota and has ever since lived in that state.  It is 
     apparently conceded that she and her husband are both residents of 
     South Dakota.  The child however, has always remained in this state 
     with its grandparents in Emmons County, but the mother has not 
     formally surrendered custody of the child.  The husband of the mother 
     has never attempted to adopt the child and he has contributed nothing 
     toward its support. 
 
     It would seem under these facts the child is a resident of South 
     Dakota and that this is so whether the rules for determining 
     residence as defined in Chapter 50-02 (the poor relief statutes) or 
     the rules for determining residence as defined in section 54-0126 are 
     applied. 
 
     Under the former statutes, the residence of an illegitimate minor 
     child follows that of its mother if at the time of birth she had any 
     residence within the state (50-0203).  Since it is conceded that the 
     mother's residence is now in South Dakota, it would of course mean 
     that the child is also a resident of that state. 
 
     if section 54-0126 is used for determining the child's residence, the 
     same result is reached, for our court has held that "residence" as 
     defined in section 54-0126 is synonymous with "domicil".  City of 
     Enderlin v. Pontiac TP., Cass County, 242 N.W. 117 (N.D. 1932).  And 
     it is very generally held that "the domicil of an illegitimate child 
     is determined by that of its mother, the domicil of the father and 
     place of birth being immaterial."  17 Am. Jur. 628.  Since this is 
     so, the conclusion would again be reached that the child's residence 
     is in South Dakota. 
 
     Even if it is assumed that the mother has abandoned the child, a 
     different result would not be reached, for as was said in Los Angeles 
     County v. Superior Court in and for Alameda County, 18 P.2d. 112, 115 
     (Cal. 1933):  ". . . the residence of an illegitimate unmarried minor 
     is the residence of the mother; that this residence cannot be changed 
     by simple abandonment; and that such a minor so abandoned, and for 
     whom no guardian has been appointed, is a resident of the county 
     wherein the mother resides and continues to be such until another 
     residence is gained by some legal means beyond the mere abandonment 



     on the part of the mother."  See also:  In re Guardianship of Sharp, 
     106 P.2d. (Cal. 1940). 
 
     Therefore, as has already been said, it would seem that the child is 
     a resident of South Dakota. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


