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     August 22, 1956     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Vacancy on Ballot - Petitions 
 
     We are in receipt of your letter of August 15, 1956, in which you ask 
     for an opinion concerning the number of signatures necessary to place 
     a person's name on the no-party ballot in the general election to 
     fill the "vacancy" that exists for the office of county 
     superintendent of schools.  It appears that no one person qualified 
     at the primary election. 
 
     Section 16-0807 of the 1953 Supplement sets forth the procedure to be 
     used in filling a vacancy that exists in the no-party ballot.  But 
     note that the third paragraph of that section reads as follows: 
 
           * * * A vacancy in the no-party ballot shall be deemed to exist 
           when a candidate nominated at the primary election shall die, 
           resign, or otherwise become disqualified to have his name 
           printed on the ballot at the general election."  (Emphasis 
           supplied) 
 
     Since there was no person nominated in the primary election, the 
     section is obviously inapplicable and cannot be used for the purposes 
     stated in the present fact situation.  It might be noted in passing 
     that section 16-0807 as it appears in the 1943 Code could have been 
     utilized for it then read, "* * *Whenever a vacancy shall exist* * * 
     due to the failure of a candidate or candidates at the primary 
     election to receive the number of votes required by section 16-0429, 
     or for any other cause, such vacancy may be filled by * * *." 
 
     Section 16-0507 of the Code, dealing with vacancies on ballots, does 
     not apply to offices which must be chosen by the no-party ballot, but 
     to offices which may be designated by party affiliation.  See 
     Broderick v. Hall, 73 N.D. 400, 15 N.W.2d., 465 (1944). 
 
     In view of the foregoing, it is the conclusion of this office that 
     there is no procedure which can be followed for placing a person' 
     name on the no-party general election ballot when the fact situation 
     you pose arises.  Of course, an elector may always vote by write-in 
     or sticker.  See section 16-1206. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


