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     October 25, 1956     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Polling Places - Persons Authorized to be Present 
 
     This is in reply to your letter of 19 October requesting an opinion 
     of this office in regard to persons authorized to be present in 
     polling places during elections. 
 
     You inform us that in past years it has been the custom of 
     individuals, not members of the Board of Elections, poll clerks or 
     challengers, to frequent the individual polling places for the 
     purpose of taking down a list of names of those who have voted. 
     There have been instances where such persons have actually gone so 
     far as to procure the poll list from the election clerk for the 
     purpose of copying names therefrom. 
 
     You request our opinion on whether such practices are permissible and 
     further as to the power of the inspector of elections to request such 
     persons to remain outside the polling place. 
 
     As you point out, the statutes of the State of North Dakota do not 
     specifically forbid the practices to which you have reference, 
     although, of course, extensive provisions have been enacted to 
     prevent violations of the secrecy of the ballot.  Obviously, of 
     course, dependent upon the particular circumstances involved, the 
     presence of persons not specifically authorized by the statutes to be 
     present can have the result of interfering with the voter himself in 
     the action of voting and with the election officials in preventing 
     unauthorized practices.  Thus, it is entirely possible that 
     unauthorized persons could actually electioneer, at the polls in the 
     very presence of the inspector of elections, without such inspector 
     being able to otherwise prevent such electioneering due to the fact 
     that all conversations were carried on in a tone of voice so low that 
     he would be unable to overhear the comments made. 
 
     We find no decisions of the Supreme Court of this state determinative 
     of the questions you raise.  We do find the following general 
     statement in 29 C.J.S. 285, Elections, section 200: 
 
           Unauthorized persons shall be excluded from the polling place; 
           the mere fact that a man happens to be representing his party 
           as a precinct captain or outside worker does not entitle him to 
           enter unless on invitation of the election officers and then 
           for a lawful purpose; and to avoid crowding no greater number 
           of voters shall be allowed in the poll than there are booths to 
           accommodate.  Admission to the polling place of unauthorized 
           persons may result in the rejection of the entire vote, 
           especially where there has been an opportunity for the practice 
           of fraud.  Whether persons other than the election officers and 
           the voters may lawfully be present in a voting place depends on 
           the provisions of the particular statute.  An otherwise proper 



           election may not be avoided because of the presence of 
           unauthorized persons where no substantial harm 
           resulted. * * *." 
 
           Thus, while we find no statute specifically prohibiting the 
           presence of loiterers at the polls, it is the opinion of this 
           office that no person has a right to be present at the polls 
           other than voters, the election officers, challengers and 
           clerks and conclude that, dependent upon the circumstances 
           involved, the inspector of elections would be justified and in 
           some circumstances required to request other unauthorized 
           persons to leave. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


