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     April 5, 1955     (OPINION) 
 
     ELECTRICIANS 
 
     RE:  State Board - Jurisdiction 
 
     Your letter of April 1, 1955, requesting an opinion from this office 
     has been received. 
 
     You state that your board is making an inspection of electrical 
     wiring in a certain section of Cass County.  The mechanics of the 
     program are being handled by the R.E.A. Cooperatives, but the 
     inspection is being made by inspectors of the State Electrical Board. 
 
     Your specific question is as follows:  Suppose one of the inspectors 
     finds a condition that is dangerous to the safety of life and 
     property and notifies the property owner and the R.E.A. of such 
     condition and the condition is not corrected and as a result injuries 
     are sustained by some person, would any legal liability for such 
     injury attach to either the State Board of Electricians or the local 
     R.E.A. Cooperatives? 
 
     Section 43-0921 of the 1943 North Dakota Revised Code provides that 
     all electrical wiring shall comply with the rules and regulations of 
     the electrical board, the public service commission, the commissioner 
     of insurance and the state fire marshal for the safety of life and 
     property, and also provides that no electrical installation shall be 
     connected for use until proof is furnished to the person, firm or 
     corporation supplying electrical energy that such regulations have 
     been complied with. 
 
     Section 43-0922 provides that the board shall have jurisdiction over 
     electrical installations and shall provide inspection for all 
     electrical installations.  Inspectors authorized by the board may 
     condemn installations hazardous to life and property and may order 
     service thereto discontinued.  Such action may not be taken except 
     after notice to the owner of property and shall be subject to the 
     owner's right to appeal to the board.  No condemned installation 
     shall be reconnected for service until proof has been furnished that 
     the installation has been brought up to the standards required. 
 
     While the above sections of the law perhaps refer primarily to new 
     installation, we believe that where an owner voluntarily submits to 
     inspection that the board, whenever it finds hazardous conditions, 
     should advise the person, firm, or corporation furnishing energy to 
     such owner and order the service disconnected to such installation. 
     The primary reason for requiring inspection is to provide safety to 
     persons and property and it certainly remains the duty of the 
     electrical board to safeguard and protect life and property whether 
     the inspection is on a new or old installation.  While this is a duty 
     of the board, we do not think liability for torts arising out of 
     defective installations could be imputed to the board.  The board is 
     engaged in a purely governmental function of government and thus is 



     not liable for torts of its agents. 
 
     The R.E.A. Cooperatives are engaged in a business of generating and 
     selling electrical energy.  Each Rural Electrical Association is a 
     corporation organized under the laws of this state and not a branch 
     of the government and therefore could be liable in a civil suit if 
     they furnished energy to a place where the electrical installation 
     has been condemned and they have knowledge of such hazardous 
     condition and condemnation, and injury to third persons results. 
 
     We would suggest that your board in any case where you find defective 
     wiring or any other hazardous condition due to electrical 
     installation notify the R.E.A. or whatever other person, firm, or 
     corporation that furnishes electrical energy to such installation of 
     such condition and order them to cease furnishing energy to such 
     installation until the hazard is removed. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


