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     June 1, 1955     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Ordinance - Authority to Adopt Daylight Saving Time 
 
     This is to acknowledge receipt of your letter of May 27, 1955, 
     requesting our official opinion in the matter of the power of the 
     city to adopt daylight saving time.  You ask specifically whether in 
     the opinion of this office the Dickinson city commission has 
     authority to adopt daylight saving time by ordinance within the city 
     of Dickinson, and whether such ordinance will legally establish the 
     time in the city of Dickinson for private business affairs and 
     municipal business affairs.  You further state that you presume that 
     it could in no way affect the time used in county and district court 
     and school district affairs. 
 
     We find no statute of this state specifically authorizing a 
     municipality to adopt a standard of time or setting a standard of 
     time for the state as a whole.  The only judicial precedent on the 
     question that we have located is the case of Orvik and Olson v. 
     Casselman, 18 N.D. 34, wherein the court took judicial notice of the 
     fact that the use of "standard" or "railroad" time in designating the 
     hour of the day had been in universal usage in this state since 
     territorial days and therefore held in effect that the expression "2 
     P.M." in a legal notice referred to 2 P.M. standard time rather than 
     solar time. 
 
     86 C.J.S. 828, section 6, sets out the following generalities which 
     may be of some aid to you in this instance. 
 
           By reason of statutory enactment, a municipality may be 
           precluded from adopting daylight saving time if the remainder 
           of the state is operating under standard time, but if it is not 
           in conflict with statutory provisions, a municipality may adopt 
           daylight saving time for private municipal and business 
           affairs.  If standard time if the official time of a state, a 
           county of that state can adopt daylight saving time only by a 
           municipal ordinance to that effect, and the fact that daylight 
           saving time is the prevailing time in use throughout the county 
           does not make it the official time for the county. 
 
     In view of the above, it is our opinion that such an ordinance will 
     legally establish the time in the city of Dickinson for private 
     business affairs and municipal business affairs.  The question, of 
     course, becomes much more difficult where county and district court 
     and school district affairs are concerned.  In the courts, of course, 
     where the hours of a particular hearing or the like are set at the 
     discretion of the court, there would, of course, be no reason why the 
     court could not specify that the hearing be held at a particular 
     hour, specifically designating whether the hour specified was under 
     Standard or Daylight time.  However, where specific times for an 
     event are set by statute, such as for example, the hours at which 



     special school district election polls are open, insofar as the 
     Legislature was not in a position to foresee this action of the 
     governing bodies of municipalities, it is our opinion that such hours 
     would necessarily be governed by standard time. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


