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     June 27, 1955     (OPINION) 
 
     TAXATION - R.E.A. 
 
     RE:  What Are "Gross Receipts"? 
 
     This opinion is in reply to your letter of June fifteenth requesting 
     an opinion on the question of what constitutes gross receipts of 
     rural electric cooperatives within the meaning of chapter 57-33, 
     N.D.R.C. of 1943, as amended, which imposes a tax on the gross 
     receipts of such cooperatives in lieu of personal property taxes. 
 
     Your specific question is whether reimbursements for actual costs are 
     gross receipts subject to the tax in circumstances described as 
     follows in one letter received by you: 
 
           ". . . this amount represents revenues received for labor, 
           transportation and overhead of service performed not in the 
           course of general operation." 
 
           "The services performed were those of cutting, raising or 
           lowering our lines to permit buildings, oil rigs and other 
           large objects to pass through our lines.  In accordance with 
           established regulations of the Public Service Commission, these 
           services are performed at actual cost.  These costs do not 
           include lost revenue caused by these outages." 
 
     The term "gross receipts" upon which the tax is levied is no where 
     defined in chapter 57-33.  Section 57-3303 provides that:  "Each 
     cooperative annually on or before May first in each year shall file a 
     report with the tax commissioner in such form and containing such 
     information as the tax commissioner may prescribe and demand.  Such 
     report shall state the amount of gross receipts derived from the 
     furnishing of electric energy during the preceding calendar year: 
     "The tax commissioner shall levy on each cooperative a tax on its 
     gross receipts for the preceding calendar year."  The section does 
     not add any qualification that the gross receipts shall be derived 
     from the furnishing of electric energy. 
 
     It is my opinion that reimbursements received by an electric 
     cooperative for such costs as you describe are gross receipts which 
     are subject to the tax imposed by section 57-3304. 
 
     This conclusion is based on the following reasons.  First, section 
     57-3304, in imposing the tax on gross receipts, does not define or 
     qualify the meaning of that term, nor is it defined anywhere in 
     chapter 57-33.  Second, the rule of statutory construction that 
     ambiguous provisions for exemptions or deductions in tax laws should 
     be strictly and narrowly construed must be applied.  Third, since the 
     term "gross receipts" is not defined in the law, it should be given 
     the same meaning as is given it by ordinary and common usage. 
 
     Black's Law Dictionary, Fourth Edition, defines "gross" as before or 



     without diminution or deduction", "whole; entire; total".  Funk and 
     Wagnalls New Standard Dictionary of the English Language defines 
     "gross" as "undiminished by deduction; entire," and it defines 
     "receipt" as "that which is received; usually in the plural; as, cash 
     receipts." 
 
     In Fort Smith Gas Co. v. Wiseman, 74 S.W. 2d. 789, 792, 189 Ark. 675, 
     the court in defining the statutory term "gross earnings" said that 
     it "meant the entire receipts, without deduction for any expenditure, 
     or any cost of operation, or other expense or cost of the service." 
 
     To the extent that the phrase "derived from the furnishing of 
     electrical energy" as used in section 57-3303 might be looked to as 
     qualifying the meaning of gross receipts on which the tax is imposed, 
     receipts from operations necessarily connected with the furnishing of 
     electrical energy even though those operations may be only of an 
     incidental nature are in my opinion derived from the furnishing of 
     electrical energy.  The cost of cutting, raising or lowering 
     transmission lines to permit large objects to pass through is perhaps 
     only incidental to the furnishing of electrical energy but it is 
     nevertheless necessarily connected therewith. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


