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     January 5, 1954     (OPINION) 
 
     HIGHWAYS 
 
     RE:  Weeds - Township - Cutting 
 
     This office is in receipt of your letter of December 29, 1953, asking 
     for an opinion as to the responsibility for the cutting of weeds upon 
     the right of way of township highways and you state that your 
     township had cut these weeds and certified the expenses thereof to 
     the county auditor, but that your county auditor, on the advice of 
     the state's attorney, held that the cutting of these weeds must be 
     outside of the 33 feet nearest the section line. 
 
     This office has heretofore unofficially ruled that the cutting of 
     weeds along and including the right-of-way was the obligation of the 
     property owners and that if such property owner did not so cut the 
     weeds, that the township and the county commissioners in an 
     unorganized township had the duty to see that these weeds were cut 
     and the expense thereof charged to the property owners of tax record. 
     There is much merit in the contention of your state's attorney that 
     the law presupposes that the cutting of these weeds as set forth in 
     section 63-0305 of the 1953 supplement would include only those weeds 
     outside of the regular right-of-way.  However, when we check the law, 
     we find it is the duty of all property owners to destroy noxious 
     weeds upon their land.  This is provided for by chapter 63-02 of the 
     North Dakota Revised Code of 1943.  Further, we find in section 
     63-0306 that this law placing the duty upon the property owner to cut 
     the weeds along the highways does not apply to any county, state or 
     federal highway.  If it was the intention of the legislature to 
     provide for the cutting of weeds outside of the right-of-way there 
     would have been no occasion for including this last provision.  It 
     is, therefore, the opinion of this office that it is the duty of 
     every land owner adjoining a township highway to cut the weeds 
     including that portion of the highway which is not used for travel 
     and that if such land owner does not so cut the weeds, that it is the 
     duty of the township board to provide for the cutting of such weeds 
     and certify the same to the county auditor to be placed upon the tax 
     list and to be charged against the owner of the real estate. 
 
     Also, you ask whether or not this tax could be charged to the tax due 
     on January 1, 1954, or must be carried over to January 1, 1955.  The 
     law presupposes that the certification by the township clerk is done 
     in sufficient time so that the county auditor may place it upon the 
     tax list for the year after the expense has been incurred.  If the 
     tax list has not been certified, it might be impracticable for the 
     county auditor to so list the taxes at this time as we presume that 
     the tax list has already been turned over for collection.  However, 
     this is only a matter of practicability ad the law does not specify 
     any particular year that expenses should be charged. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 



     Attorney General 


