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     June 7, 1954     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  School Site on Leased Land 
 
     We have received your letter of June 1, 1954, wherein you ask the 
     following questions: 
 
           1.  Does a school district have the legal right to construct a 
               permanent school building on a school site on the basis of 
               a ninety-nine year lease? 
 
     School boards have only such powers as are vested in them by law, 
     either expressly or by necessary implication and can bind the 
     district only within the scope of their authority. 
 
     The power of an independent school district board reference to school 
     buildings and sites is found in section 15-3207 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943, subsection 2 reads as follows:  "To build, 
     enlarge, alter, improve, or repair school houses, outhouses, and 
     appurtenances, as it may deem advisable upon lot and sites owned by 
     the district."  The power of a special school district board on the 
     same subject is set forth in section 15-2908 of the 1943 North Dakota 
     Revised Code, subsection 5 and reads as follows:  "To build, alter, 
     enlarge, improve, and repair such schoolhouses, outhouses, and 
     appurtenances, as it may deem advisable upon lots and sites owned by 
     the district."  The powers of a common school district are conferred 
     in more general terms, but nowhere is there any indication that a 
     common school district board has the power to lease ground upon which 
     to build a schoolhouse. 
 
     It is our opinion that a Legislature has not conferred upon school 
     districts the power to lease land upon which to erect permanent 
     school buildings either expressly or by implication, and we, 
     therefore, hold that no school district in this state has such power. 
 
           2.  If the land in question is state owned, but under the 
               control of the State Board of Higher Education, can the 
               state board lease this to a school district for school site 
               purposes, or can the state board sell the land to the 
               school district, and transfer permanent title? 
 
     We do not believe the State Board of Higher Education has the 
     authority or power to sell or lease land.  They have only control and 
     management powers over the institutions of higher learning in the 
     state.  However, the Board of University and School Lands has full 
     control over lands donated or granted by or received from the United 
     States or from any other source for the support or maintenance of the 
     common schools of the state, as well as the institutions of higher 
     learning in the state and have the power to sell and dispose of the 
     same.  See chapter 15-09 of the North Dakota Revised Code of 1943 for 
     acquiring public land for public purposes such as school sites.  We 



     believe the procedure set forth therein is the proper one to follow 
     to acquire public land for school purposes. 
 
           3.  If the State Board of Higher Education can lease or sell, 
               or either, would an agreement stipulating that the college 
               could use the school for teacher training purposes be 
               legal, and would it be adequate consideration? 
 
     If after a school district has acquired land in a legal manner, and 
     has erected a schoolhouse thereon, and a teacher training program 
     conducted in the school would not interfere with the conduct of the 
     school, we can see no legal objection to a program as described 
     above. 
 
           4.  Can a school district for a consideration agree to permit 
               one of its schools to be used for teacher training purposes 
               by the college? 
 
               a.  In perpetuity? 
 
               b.  For a limited period of time? 
 
               c.  For an indeterminate period of time subject to 
                   cancellation with adequate notice? 
 
     It is our opinion that a school district can legally permit the use 
     of one of their schools for a teacher training program, and can enter 
     into a lease agreement for such use with a college, provided that 
     such use does not interfere with the proper operation of the 
     educational program of the district.  The lease agreement would have 
     to be for a limited time and subject to cancellation on short notice 
     should the necessity arise for use of the building to carry on the 
     educational program of the district. 
 
           5.  Would a board of education of a school district retain 
               legal control over the buildings, facilities, and 
               instruction under the above? 
 
     A school district board has control and the responsibility of looking 
     after and managing all property of the district it represents, and 
     while it may delegate to others the actual work, they cannot delegate 
     the control and management of property belonging to the district. 
     The instruction program, if it is sponsored by the college, and all 
     the expense thereof paid by the college, would not be subject to 
     control by the school district board, but would be entirely under the 
     jurisdiction and control of the college authorities. 
 
     We trust that this answers your questions. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


