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     June 12, 1954      (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Use Tax on Equipment Television Materials 
 
     We have your request of June 8, 1954, for an opinion on the question 
     as to whether or not the interstate commerce exemption found in 
     section 57-4003(3) of the North Dakota Use Tax Act is applicable to 
     materials and equipment used in transmission of television programs. 
 
     The tangible property which makes up telecasting facilities is used 
     by North Dakota stations in telecasting programs which originate from 
     network sources located outside this state and reception of telecasts 
     by North Dakota stations is received outside this state. 
 
     The interstate commerce aspects of radio, and, it follows, 
     television, are stated in 44 American Jurisprudence 186 et sec, 
     citing extensive authorities.  "The interstate broadcasting and 
     reception of radio communications are a species of interstate 
     commerce." 
 
     In the cases of Southern Pacific Company v. Gallagher  306 U.S. 167, 
     59 S.Ct. 389; and Pacific Telephone and Telegraph Company v. 
     Gallagher  306 U.S. 182, 59 S.Ct. 396, decided by the Supreme Court 
     of the United States in 1939, the California use tax was held not 
     violative of the interstate commerce clause of the federal 
     constitution on the theory that there was a taxable moment when goods 
     had reached the end of their interstate transportation and had not 
     begun to be consumed in interstate commerce. 
 
     Section 57-4003(3) N.D.R.C. 1943 exempts "Tangible property used in 
     interstate transportation and interstate commerce" from the provision 
     of the use tax law.  Such exemption is not included in the use tax 
     law of the State of California. 
 
     Therefore, in view of the general recognition of interstate 
     broadcasting and reception of radio communications as a species of 
     interstate commerce and the specific exemption of tangible property 
     used in interstate commerce in our use tax law, it is the opinion of 
     this office that television transmission material and equipment 
     purchased for use in North Dakota is not subject to the North Dakota 
     use tax when such material and equipment are used in the transmission 
     of television programs which originate from network sources located 
     outside this state and reception of such telecasts is received 
     outside this state. 
 
     PAUL BENSON 
 
     Attorney General 


