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     August 30, 1954     (OPINION) 
 
     STATE HOSPITAL 
 
     RE:  Professional Staff - Malpractice 
 
     This office acknowledges receipt of your letter of August 19, 1954 
     requesting our opinion on several questions pertaining to the 
     operation of the State Hospital, in particular as it pertains to the 
     work of the doctors in connection with the treatment of the patients 
     committed to your custody. 
 
     Your questions are as follows: 
 
           1.  Does the professional staff of the State Hospital have any 
               protection from the State of North Dakota in malpractice 
               suites? 
 
           2.  Can the doctors of the State Hospital treat patients with 
               shock therapy, insulin therapy, drug therapy and other 
               therapy without the consent of the patient or his parents 
               if such treatment is to the best interest of the patient? 
 
           3.  Does the State Hospital have the privilege of treating 
               these patients against their will? 
 
           4.  Can the State Hospital be sued for authorizing or giving 
               treatments that are against their will? 
 
           5.  Does the medical practitioner to whom the patient has been 
               assigned have any responsibility to the patient other than 
               to seeing that the patient is properly detained and given 
               proper physical care? 
 
           6.  Is the patient, by law, committed for proper care and 
               treatment or for custodial care? 
 
     In commenting upon the general situation as it pertains to the 
     patients and the responsibility of the State Hospital and its 
     officers towards the patients, it might be well to first refer to 
     some of the sections in our statutes. 
 
     Section 25-0312 of the N.D.R.C. of 1943 deals with the findings of 
     the insanity board and the warrant for commitment.  This refers, of 
     course, to the county insanity board and the warrant for commitment 
     issued by said board.  In this connection it will be noted that in 
     subsection 1 thereof the warrant shall:  1. State the finding of the 
     board that the patient requires treatment or observation at the State 
     Hospital and is a fit subject therefore and for custody in the 
     hospital; * * * * 3. Authorized the superintendent of the state 
     hospital to receive, treat, observe, and keep such person as a 
     patient in such hospital. 
 



     From this section it will be noted that when a patient is committed 
     to your institution, he is committed by the local board of insanity, 
     first for treatment or observation and also for custody.  Then 
     further he is committed for the purpose to receive such treatment as 
     may be necessary to promote the welfare and possible cure of said 
     patient.  In this connection, when we refer to treatment, the law 
     naturally contemplates that such treatment shall be afforded and used 
     as is commonly used and accepted by the specialists who are in charge 
     of the patients for such treatment.  If the officers in charge of the 
     hospital which includes yourself have determined upon a course of 
     treatment that is recognized by the profession for the treatment of 
     the mentally ill patients, then such treatment is legitimate and 
     proper.  The law further provides that you shall determine whether 
     such person is sane or insane and issue a certificate to that effect 
     to the local insanity board.  If he is declared insane he has no 
     reasoning or power to determine as to what treatment he should 
     receive and therefore no consent is necessary.  If your determine 
     that the person is sane by a proper subject for observation and 
     treatment, his consent should be obtained like in ordinary treatment 
     of patients generally. 
 
     Before proceeding further, let me direct your attention to section 
     25-0317 of the N.D.R.C. of 1943 wherein it is provided that when a 
     patient has been properly committed to your institution, such 
     commitment shall protect the superintendent and other officers of the 
     hospital from all liability, civil and criminal, on account of the 
     reception and retention of such person therein.  Such detention shall 
     be in accordance with the laws and by-laws regulating the hospital. 
     This section, however, does not go so far as to protect employees of 
     your institution from deliberate negligence or carelessness in the 
     keep and care of patients therein.  No law anywhere that I am aware 
     of protects any person in any occupation or profession from the 
     consequences of carelessness or deliberate negligence in the 
     performance of any of the duties assigned to him. 
 
     Now further directing your attention to section 25-0331 of the 
     N.D.R.C. of 1943, we find that abusing insane persons is a crime and 
     such persons shall be liable in an action for damages.  This last 
     section, of course, specifically pertains to abuse and mishandling of 
     patients by the employees of your institution. 
 
     Coming now to answering your specific questions, we will have to 
     state that the State of North Dakota does not, by statute, protect 
     any employee and in particular a professional employee such as a 
     doctor from the result of his own negligence or carelessness which is 
     in the medical profession nominally called malpractice.  Malpractice 
     has been defined in many different ways, but in general, malpractice 
     by a physician consists of a negligent or unskilled performance of 
     duties which are devolved and incumbent on him on account of his 
     relation with his patient or of a want of proper care and skill in 
     the performance of a professional act.  Another definition might be 
     used importing the same meaning, that it is a treatment in a manner 
     contrary to accepted rules and with injurious results; hence any 
     professional misconduct or lack of skill or fidelity in the 
     performance of professional or fiduciary duties, etc. 
 
     From these definitions it may be deduced that no one of your medical 



     staff is guilty of malpractice if he uses the method of treatment 
     prescribed by the hospital management, such as shock therapy, insulin 
     therapy, and many other treatments, if in the performance of such 
     treatment the doctor in charge is following the standard practice and 
     is using ordinary and reasonable care and skill in the performance of 
     his assigned duties. 
 
     It is further our opinion that the State Hospital entrusted with the 
     keep and care and treatment of mentally ill patients has the legal 
     right to use such recognized methods of treatment as is common and 
     ordinarily used in mental institutions.  This may be done with or 
     without the consent of the patient. 
 
     In conclusion, let us state the problem thus:  First, the institution 
     of which you are the superintendent has, by law, been entrusted with 
     the care and treatment of these mentally ill persons.  In the 
     performance of that obligation you have a right to use such methods 
     as are recognized by the medical profession and other professions 
     dealing with mentally ill patients.  In other words, it is your 
     obligation and your duty not only to detain the person in your 
     custody, but to give him such care and such treatment as it is hoped 
     will prove beneficial to the patient and in the hope that his mental 
     capacity may be improved and that he may be restored to sanity. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


