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     June 4, 1954     (OPINION) 
 
     ASSESSMENT 
 
     RE:  Implement Dealers Where Assessed 
 
     We have your letter of June first relating to assessment of 
     merchandise of a machinery dealer which is stored and left for sale 
     in your township. 
 
     As we understand, this merchant has a place of business in a city or 
     village outside of your township, but has a lot outside of such city 
     or village and in your township where he keeps for sale that part of 
     his stock of merchandise consisting of used machinery and from which 
     lot he makes sales of such machinery.  In other words, part of his 
     stock is located in a city, or village, and part is located in a lot 
     in your township outside of a city or village. 
 
     By section 57-0215 stocks of merchandise and other personal property 
     for which no special provision is made are to be assessed and taxed 
     "in the county, city, township, village, or district in which it is 
     situated." 
 
     A stock of merchandise is not assessed at its value on April first, 
     as is other personal property.  Section 57-0211 makes special 
     provision for the valuing of stocks of merchandise, but does not 
     change the rule that personal property is taxable where situated. 
 
     If the merchant keeps his stock of merchandise so separated that it 
     is "situated" normally in two or more taxing districts, he must keep 
     separate inventories, one for each place where he keeps part of his 
     stock. 
 
     This is to his benefit, for normally the rate of taxation on such 
     property is less in a township than in a city or village. 
 
     Each taxing district is entitled to the tax due from property therein 
     situated and the merchant may not, by keeping only one inventory, 
     make all his stock taxable in one certain taxing district. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


