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     April 22, 1953     (OPINION) 
 
     OIL AND GAS 
 
     RE:  Broker's License 
 
     We have your request of April 21, 1953, for an opinion as to the 
     application of Senate Bill No. 35 of the 1953 Legislative Assembly to 
     the following questions. 
 
     A certain party has asked you if he comes within the provisions of 
     said Senate Bill No. 35 under the following facts: 
 
           "I might say that I have bought some minerals and if I get a 
           right price I will sell them or rather part of them.  Also 
           quite a few people come in and ask where they can sell 
           minerals.  I sometimes find them buyer but I do not purchase 
           nor do they go thru my name." 
 
     Your second question is: How would this law apply to the regularly 
     employed men of major oil companies?  It appears that such men are 
     usually employed on a salary basis by the major oil companies and 
     they purchase oil and gas leases, mineral rights, royalties and other 
     interests in oil and gas properties for the companies by which they 
     are employed, but they  do not, it seems to me, buy such properties 
     for resale. 
 
     Section 1 of Senate Bill No. 35, when it is analyzed, defines an "oil 
     and gas broker" as "any person" * * * engaged in the business of 
     buying for resale * * * whether for himself or as agent of others." 
 
     It will be noted that the bill specifically refers to persons, first, 
     who are in the business of buying oil or gas leases; second, it must 
     be for resale.  If they are in such business "for resale", they come 
     within the provisions of Senate Bill No. 35, whether they buy for 
     themselves or as agents or employees of others. 
 
     Answering your first inquiry, it is our opinion that the answer to 
     that question is that such a person who buys mineral rights or leases 
     primarily for himself, but who is not in the business of "buying for 
     resale" need not comply with the provisions of Senate Bill No. 35. 
     The fact that such person might at a later date sell either part or 
     all of such rights does not constitute such person as a broker. 
 
     The second part of that first question must be answered by qualifying 
     the same to the extent that if this party, in directing others to 
     those who may sell and from whom they may buy, receives any 
     remuneration for such service, he would then be classified as an 
     agent or as a broker.  If he merely gives directions as to where they 
     may buy mineral rights, he would not come within the provisions of 
     Senate Bill No. 35. 
 
     Answering your further questions as to the employees of major oil 



     companies, it is the opinion of this office that such employees are 
     not brokers and do not come within the provisions of Senate Bill 
     No. 35, provided that such major oil company does not buy for resale, 
     but buys for development by this company itself.  If, however, such 
     major oil company buys minerals, gas or oil leases for the purpose of 
     resale, the fact that such employee is paid as salary does not remove 
     such employee from the provisions of Senate Bill No. 35.  He must 
     then apply for a license but his employer may furnish the bond 
     provided that such employee has the credentials to indicate that he 
     is a regular employee of such company. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


