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     February 3, 1953     (OPINION) 
 
     OFFICERS 
 
     RE:  Public - Term of Lieutenant Governor 
 
     We have your inquiry of January 30, 1953, asking that an opinion be 
     rendered by this office as to when the term of office of lieutenant 
     governor officially begins after election. 
 
     Article III, Section 71 of the Constitution of the State of North 
     Dakota provides that the executive power shall be vested in a 
     governor, who shall reside at the seat of government and shall hold 
     his office for the term of two years and until his successor is 
     elected and duly qualified. 
 
     Section 72 of the same article provides that a lieutenant governor 
     shall be elected at the same time and for the same term as the 
     governor. 
 
     There is no specific provision in the Constitution as to when either 
     of these officers takes over his respective office, but it will be 
     noted that both the governor and the lieutenant governor are elected 
     for a term of two years and until his successor is elected and duly 
     qualified. 
 
     Section 44-0103 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           "WHEN STATE AND DISTRICT OFFICERS SHALL QUALIFY.  Except when 
           otherwise specially provided, all state and district officers 
           shall qualify on or before the first Monday of January next 
           succeeding their election, or within ten days thereafter, and 
           on said first Monday of January or within ten days thereafter, 
           shall enter upon the discharge of the duties of their 
           respective offices." 
 
     From the above it will be noted that a lieutenant governor may file 
     his oath of office at any time after his election and must qualify on 
     or before the first Monday of January next succeeding his election or 
     within ten days thereafter.  It will be noted, however, that the 
     first Monday in January is the first official day of his term of 
     office.  This would then mean the lieutenant governor holds over 
     until the next lieutenant governor has duly qualified and taken 
     office which cannot take place until the first Monday in January. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


