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     July 27, 1953   (OPINION) 
 
     OASIS 
 
     RE:  Deductions - When Applicable 
 
     This is in reply to your letter in which you ask for an opinion on 
     subsection 3 of section 52-0915, to the 1953 Session Laws as follows: 
 
           .   Deductions, in such amounts and at such time or times as 
               the bureau shall determine, shall be made from any payment 
               or payments under this chapter to which an individual is 
               entitled, until the total of such deductions equals such 
               individual's benefit or benefits for any month in which: 
 
               (3) Such individual rendered services for the state of 
                   North Dakota or any of its political subdivisions or 
                   instrumentalities for wages of seventy-five dollars or 
                   more." 
 
     You state an opinion was issued previously by the Attorney General's 
     office in which it was determined that an individual was not 
     considered retired for any month in which he has earnings from 
     covered employment.  You then ask "will the new law which becomes 
     effective July 1, 1953, quoted above, change or amend the earlier 
     opinion." 
 
     The enactment of subsection D would amend the opinion and would 
     substantially be "an individual is not considered retired for any 
     month in which he has earnings of $75 or more from any of the 
     political subdivisions or instrumentalities of the state of North 
     Dakota".  You specifically ask for an opinion on the following set of 
     facts, 
 
           John Doe qualified for benefits by reason of having been 
           employed by a State department.  He retires and receives 
           monthly benefits.  One year later he is elected to a county 
           position.  Since elected positions are exempt from coverage 
           (Section 52-0920 subsection M) he is considered retired and 
           continues to draw the retirement benefit.  What effect does the 
           new law have after July 1, 1953, (1) if he was elected to that 
           position before July 1, 1953, or (2) if he was elected to that 
           position after July 1, 1953?" 
 
     Generally it is presumed that a statute or amendment thereof operates 
     prospectively only, unless the contrary is explicitly, positively and 
     unmistakably shown. 
 
     In dealing with the substantial issues involved in this question the 
     court in tate ex rel Stringer v. Lee, 2 So. 2d), 127, quoted from a 
     case in 197 NE 260. 
 
           Where the statutory conditions for retirement existing when 



           application is made have been met and the award or pension or 
           benefit has been made or as of right should have been made the 
           interest becomes vested and takes the attributes of a contract 
           which in the absence of statutory reservation, may not be 
           diminished or otherwise adversely affected by the subsequent 
           legislation." 
 
     The court supplemented this by saying, 
 
           The weight of authority is to the effect that when a 
           government, by statute, once establishes a compensation or 
           retirement system for its said officers or employees and 
           provides in part the funds and means for administering it 
           according to the terms thereof and any such officer or employee 
           contributers money over a period of years and contributions are 
           placed to the credit thereof and the officer or employee has 
           served the public or government for the designated period of 
           years or while serving attains a certain age or becomes 
           mentally or physically disabled while so serving and when the 
           conditions arise or occur upon which by the rules and 
           regulations of the system the said officer or employee becomes 
           eligible for retirement and to receive funds to be paid out of 
           said compensation retirement fund and the said officer or 
           employee having met all the requirements of the act creating 
           the retirement system, then the said officer or employee has 
           acquired a vested right under the terms of said statute which 
           establishes a contractual relation which may not be affected or 
           adversely altered by subsequent enactments." 
 
     I do not believe the language found in subsection D, as follows, 
 
           Deductions, in such amounts and at such time or times as the 
           bureau shall determine, shall be made from any payment or 
           payments under this chapter to which an individual is entitled 
           until the total of such deductions equals such individuals 
           benefit or benefits only for any month in which * * *" 
 
     contains a statutory reservation so as to diminish or otherwise 
     adversely affect a vested right by subsequent legislation. 
 
     I therefore conclude that John Doe, who qualified under the existing 
     law at the time of receiving benefits, would not be affected by 
     subsection D3 quoted above;  however, an individual similarly 
     situated and otherwise qualified making application on July 1, 1953, 
     or sometime thereafter, if he is receiving any remuneration or wage 
     in the sum of $75 or more from any political subdivision or 
     instrumentality, would not qualify to receive retirement benefits 
     from the OASIS. 
 
     In referring to political subdivisions or instrumentalities in 
     subdivision D 3, we do not find that a qualified meaning is 
     applicable to the terms "political subdivisions" and 
     "instrumentalities" so as to mean only political subdivisions or 
     instrumentalities who participate in the OASIS Act.  In the absence 
     of such qualifications we must give these terms their ordinary 
     meaning and conclude that any person otherwise qualified but who 
     receives $75 or more per month in form of wages or remuneration from 



     any political subdivision or instrumentality whether they participate 
     in the Act or not or is considered covered employment is disqualified 
     from receiving any benefits from the OASIS Act. 
 
     You also asked for an opinion on the following set of facts, 
 
           John Smith qualifies for benefits from employment for a city 
           that alter adopts a city pension plan.  After adoption of the 
           city pension plan the employees are no longer working or have 
           earnings in covered employment.  Therefore, some of its 
           employees are considered retired and become eligible and 
           receive benefits.  Will the new law disqualify them from 
           drawing benefits after July 1, 1953, assuming the employee has 
           earnings of more than $75 per month?" 
 
     Applying the rule laid down by the court in Stringer v. Lee, cited 
     above, the new law, subsection D3 which went into effect 
     July 1, 1953, will not disqualify John Smith, if he otherwise 
     qualifies. 
 
     We conclude here that subsection D3 does not specifically, explicitly 
     or positively show that it is to operate retroactively and thus its 
     effect shall be only prospective and will affect only individuals who 
     are seeking to qualify subsequent to July 1, 1953. 
 
     It is further concluded that John Smith had met the qualifications at 
     the time of making the application and which rights have been vested 
     and the legislative enactment in subsection D of section 52-0915 
     (chapter 301) of the 1953 Session Laws does not disturb such vested 
     right. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


