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     June 17, 1953     (OPINION) 
 
     HIGHWAYS 
 
     RE:  Funds for Purchase of Road Machinery 
 
     Yours of June 12, requesting our opinion as to which county road fund 
     may be used for the purchase of road building and maintenance 
     machinery has been received. 
 
     Chapter 24-05, relating to county roads provides for a special levy, 
     the proceed of which shall be "expended only for road machinery and 
     for grading, ---." 
 
     This would appear to be the proper fund for the purchase of road 
     machinery.  Section 24-0504 of this chapter was amended by 
     chapter 177, Laws of 1951. 
 
     Section 57-1506 (3) fixes the limitation of the "levy for general and 
     special county purposes, including taxes levied for road and bridge 
     purposes". 
 
     It is our opinion that funds from this levy may be used for any road 
     or bridge purpose, including the purchase of road machinery.  The 
     levy authorized by section 24-0501 must be within the limitation 
     provided by section 57-1506. 
 
     Section 57-1522 provides for a levy for road and bridge purposes in 
     unorganized townships.  It is our opinion that the fund from this 
     levy must be used only in the unorganized township from which the tax 
     money is derived.  However, if road machinery of the county is used 
     to construct or maintain roads in such unorganized township, it 
     should pay its proportionate share of the cost of the machinery, and 
     the commissioners would be authorized to use such proportionate share 
     from this fund for a contribution toward the cost of road machinery 
     purchased and used in the township. 
 
     It is our opinion that funds paid to the county under section 
     57-4118, which are to "be used for the construction, improvement, and 
     maintenance of highways, ***", may be used for the purpose of such 
     construction, and maintenance.  Surely such work cannot be done 
     without proper machinery, and the machinery must be provided before 
     any of such work can be done.  The same construction applies to the 
     funds received by the county under section 57-4113. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


