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     April 22, 1953     (OPINION) 
 
     CHILDREN'S HOMES 
 
     RE:  Registration for Temporary Use 
 
     This is in reply to your letter of April 14, 1953.  You state that 
     the Indian Bureau is about to close all their high schools and that 
     among these schools is the Elbowoods High School with ninety 
     students.  You state that these students and other future students 
     who would have attended there will be sent in part to Indian schools, 
     but about forty-five will have to arrange to attend regular high 
     schools in such communities as New Town, Garrison, Hazen and Stanton. 
 
     You state that these students will have to arrange to secure board 
     and room at the homes of private citizens in these communities while 
     attending school.  You ask if such homes must then secure licenses 
     under the provisions of section 50-1101 of the North Dakota Revised 
     Code of 1943, which provides as follows: 
 
           "CHILDREN'S HOME; LICENSE REQUIRED.  Any person, partnership, 
           voluntary association, or corporation owning or operating a 
           home or institution receiving for day nursery or full time care 
           or otherwise, during the calendar year, one or more children 
           under the age of eighteen years shall procure annually from the 
           division of child welfare of the public welfare board a license 
           so to do.  The provisions of this section shall not apply when 
           the children received by such person are related to him by 
           blood or marriage, nor shall it apply to any home or 
           institution under the management and control of the state." 
 
     It is our opinion that such a private home owner does not need to 
     secure such a license.  The law says "for day nursery, full time care 
     or otherwise."  It clearly is not an instance of "day nursery service 
     or full time care."  What did the Legislature then mean by 
     "otherwise", which is the third category of care services mentioned? 
     We do not believe it intended to cover such isolated individual cases 
     as these.  In order to require a license, it is our opinion that the 
     home must engage in a continuous series of acts or course of conduct, 
     which constitute doing business as a home providing care for one or 
     more children.  It is a well-settled rule of law that isolated or 
     single instances of performing a certain function do not constitute 
     the doer as a member of a trade, or a person carrying on a certain 
     kind of business. 
 
     The moment, of course, that the Child Welfare Division of the Public 
     Welfare Board concludes that a certain private home owner is in fact 
     engaging in the business of providing home care for children, the 
     provisions of chapter 50-11 would be applicable and enforceable. 
 
     You also cite a case where rural parents, rather than the students 
     themselves, arrange for a boarding and rooming place for a child 
     attending high school away from home.  The same rule outlined above 



     would apply.  The test would be whether or not it is a regular course 
     of conduct and a case of doing business by the home owner in 
     question. 
 
     In further response to your subsequent questions: 
 
     In a case where a home owner caused himself to be listed formally or 
     in any informal fashion with an interested agency as a person 
     supplying board and room for minor children, then clearly he would be 
     required to comply with the licensing and other provisions of chapter 
     50-11, inasmuch as he is placing himself in the category of one doing 
     business in this field.  If, however, the agency in question simply 
     selected a private home owner and asked him to undertake this one 
     particular instance of child care, at their instigation, then he 
     would not be subject to being licensed. 
 
     In a case where the high school students themselves made arrangements 
     to rent rooms and do their own cooking and housekeeping, which you 
     cite, then the landlord would not be subject to the provisions of 
     chapter 50-11 or required to get the license therein provided.  He, 
     in such case, is providing no car whatsoever and not receiving the 
     students into his home.  He is merely acting as landlord in the legal 
     relationship of landlord and tenant. 
 
     In the case of a working mother who places children with friends or 
     neighbors during working hours, such friend or neighbor is not 
     subject to the provisions of chapter 50-11 unless he or she, by 
     reason of other activities and acts, meets the test previously stated 
     of being a person regularly engaged in the business of providing 
     child care.  It is further believed the Legislature intended to 
     exclude such instances of part-time care when it specified the 
     category of "full-time care" in this statute. 
 
     The socially desirable motives underlying this licensing and 
     regulatory legislation embodied in chapter 50-11 are well known.  It 
     is believed, however, that this chapter was not intended to apply in 
     those cases which we have answered negatively above, for the reason 
     that such extended application of the statute to individual and 
     isolated or casual instances, could ultimately lead to absurd and 
     unworkable attempts to regulate things which are in fact merely 
     casual and personal relationships not affecting society as a whole. 
     As to any person whose acts and course of conduct clearly indicates 
     he or she is in the business of furnishing "day nursery, full time 
     care or otherwise" in whatever degree, however limited, then chapter 
     50-11 should be most strictly enforced. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
     Attorney General 


