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     April 17, 1953     (OPINION) 
 
     WAR MEMORIAL 
 
     RE:  Exempt from Taxation 
 
     In your letter of the 15th inst. you state that a question has arisen 
     as to the exemption from taxation of your local memorial hall.  You 
     state that in 1949 your county commissioners approved a levy for a 
     war memorial as authorized by section 11-3201 1949 Supplement.  We 
     assume that this levy has been or will be collected and used, with 
     contributed funds from other sources, for the construction of such a 
     memorial. 
 
     You state that the memorial building was built so that the first 
     floor provided offices for a doctor and a dentist, and the basement 
     is used by the American Legion Post as its club room.  You state that 
     the county commissioners insisted that a nonprofit corporation be 
     organized, and that title to the lots upon which the building is 
     erected was taken in the name of such corporation.  The corporation 
     is such that the members of the Legion Post comprise the membership 
     of the corporation. 
 
     You state that the memorial levy contributed about one half of the 
     cost of the building, the other half being raised by private 
     contributions.  You also state that the said offices are rented, one 
     to a doctor, and one to a dentist, at $30 per month each, which 
     rental is actually insufficient for the upkeep and maintenance of the 
     building, and that the county commissioners refuse to assume any part 
     of the cost of upkeep and maintenance. 
 
     It is our opinion that, since a part of the cost of the memorial was 
     actually paid from a county fund raised by taxation, the county is 
     the equitable owner of the building even though the legal title is 
     held in the name of the nonprofit corporation, and that as 
     county-owned property, it is exempt from taxation. 
 
     It is further our opinion that the memorial so erected must "be 
     properly and permanently maintained by (the county) by necessary 
     expenditures from the general fund of the county or from funds 
     donated to the county therefor or from either or both of such funds." 
     The rentals from the offices are properly a part of the fund for 
     maintenance and when that is exhausted, the county must supplement it 
     by payments from the general fund. 
 
     The officers of the corporation should account in some way to the 
     county for the rentals or for the expenditure thereof for 
     maintenance. 
 
     You mentioned an opinion of this office of date June 4, 1946, 
     relating to power of cities to provide recreational facilities.  This 
     opinion was given before Chapter 283 Laws of 1947 was adopted. 
     Therefore, the opinion has been superseded by this law, which is now 



     chapter 40-55 of the 1949 Supplement.  Under this chapter cities may 
     provide recreational facilities within the powers granted by the Act. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


