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     September 8, 1953     (OPINION) 
 
     TEACHERS INSURANCE AND RETIREMENT FUND 
 
     RE:  Qualification - Attending College When Entering Military Service 
 
     This office is in receipt of your request of September 4, 1953, for 
     an opinion relative to the effect of Chapter 139 of the 1953 Session 
     Laws.  Your question is presented as follows:  "Does said amendment 
     provide for credit to service men who attended college at the time of 
     induction into military service prior to July 1, 1953?" 
 
     Chapter 139 of the 1953 Session Laws amends Sections 15-3936 and 
     15-3937 of the 1949 Supplement to the North Dakota Revised Code of 
     1943.  The amendment to Section 15-3936 adds only the following 
     phrase, "but was attending an institution of higher learning for the 
     purpose of improving himself in such profession at the time of entry 
     into the armed forces." 
 
     It is evident that the intent of said passage was to enlarge upon the 
     qualifications for participation in the teachers insurance and 
     retirement fund. 
 
     In Section 15-3937 it will be noted that in addition to the above 
     insertion we also have a change in the description of the kind of 
     armed services that are included within the provision.  You will 
     notice that Section 15-3937 of the 1949 Supplement limits the 
     military service as to one between the United States and Germany and 
     Japan, while in the amendment provided for by Chapter 139 it broadens 
     the scope to take in the service during a period of national 
     emergency.  The evident purpose of that was to include the persons 
     who have during the past couple of years been engaged in this Korean 
     War which is not declared to be a war but is a national emergency so 
     as to give those persons also the benefit of counting the service in 
     the military forces in determining the years required for qualifying 
     for an annuity. 
 
     It is a legal principle that all legislation must be construed as 
     prospective and not retroactive unless otherwise specifically stated 
     in the law.  However, it must be noted from the above amendments that 
     the intention of the legislative assembly was to make it retroactive 
     so as to give the persons now engaged in the national emergency the 
     same rights and privileges as those who had theretofore been engaged 
     in military service with Germany and Japan.  There can be no doubt 
     that such was the intent of the legislative assembly in enacting the 
     new amendments to said sections.  If this part of the law is to be 
     construed retroactive, then we can find no logical reason for not 
     holding also that the provision permitting the time spent in a post 
     graduate course or in a refresher course in some college as being 
     included within the meaning of engaged in teaching. 
 
     It is, therefore, the opinion of this office that Chapter 139 of the 
     1953 Session Laws is to such extent retroactive and the soldiers thus 



     involved be given the benefit of this new provision. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


