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     April 8, 1953     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Where Personal Property Assessed 
 
     Yours of the 6th inst, re proper place of assessing personal 
     property, has come to my desk. 
 
     You state that a certain person residing in your county owns land in 
     Leonard Township and also in Finnegan Township, both townships being 
     in your county.  You state, further, that this person maintains his 
     home and residence on the farm in Leonard Township.  His children 
     attend school in Leonard School District of which Leonard Township is 
     a part, and you further state that Finnegan Township is not a part of 
     Leonard School District. 
 
     You state, also, that this person stores his farm machinery, when it 
     is not in use on his farm in Leonard Township.  And it also appears 
     that this farm machinery is used on other lands than Leonard and 
     Finnegan Townships. 
 
     You ask the proper township for the taxing of this machinery, and 
     whether the county board has the power to make the determination. 
 
     Section 57-0215 provides that unless otherwise provided, personal 
     property shall be assessed in the township where it is situated. 
     Since this machinery is kept, when not in use, in Leonard Township, 
     and that is the place of actual residence, it is our opinion that 
     this machinery must be assessed in Leonard Township. 
 
     And under section 57-0222 the county board, where there is a question 
     as to the proper place for listing and assessing, shall determine and 
     fix the proper place for such listing and assessing.  Therefore, your 
     county board should make the determination in this case by a 
     resolution duly adopted and made of record in the minute book of the 
     board.  The assessor of the township in which the board determines 
     that the property should be assessed should be properly notified by 
     you of such determination. 
 
     So far as we have been able to determine, our court has never passed 
     squarely upon this question. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


