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     December 16, 1953     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Separation Special From General Tax 
 
     Your letter of the 11th inst. has come to my desk.  Your questions 
     require an answer to the question:  Has property owner against whom 
     general taxes and special assessments have both been levied, the 
     right to pay either one or the other without paying both? 
 
     It is our opinion that he may pay either one without paying both. 
     This is clearly indicated by the statutes concerned.  Section 40-2414 
     N.D.R.C. provides only that the county treasurer shall collect 
     special assessments as general taxes are collected.  It clearly does 
     not provide that both classes must be paid at one and the same time. 
     Chapter 40-25 N.D.R.C. provides specifically the manner of collecting 
     special assessments. 
 
     Section 40-2501 provides for the collection by sale of the property 
     in the same manner as for general taxes.  Section 40-2502 provides 
     for the sale of property against which there are both general and 
     special assessments delinquent.  And Section 40-2503 provides for 
     sale where there are only special assessments delinquent.  The only 
     case where there could be only special assessments delinquent would 
     be cases where the general tax had been paid but not the special 
     assessment. 
 
     Therefore, it is our opinion that the owner may pay only the general 
     tax if he so desires.  You suggest that the county treasurer should, 
     in case of payment by the owner in one year of the general tax only, 
     and the next year the owner again wishes to pay the general tax only, 
     credit such payment upon the special assessment not paid the previous 
     year.  This cannot be done, for the taxpayer wished to pay the 
     general tax only.  The county treasurer may not tell the taxpayer 
     which tax he must pay first. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


