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     December 29, 1953     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Assignment of Delinquent Tax Certificate 
 
     Attorney Schulte requested that we render to you an opinion upon the 
     question as to whether it is mandatory or discretionary with the 
     county to assign tax certificates. 
 
     There is nothing in the statute which specifically states that the 
     county must assign a tax certificate held by the county for 
     delinquent taxes upon real estate, but neither is there any statute 
     which says that the county may not do so.  In fact the wording of the 
     statute indicates the very thought that such assignments should be 
     made.  The delinquent taxes which are not sold during the sale of 
     delinquent taxes at the regular December sale are bid in by the 
     county.  These delinquent taxes do not belong to the county as such 
     but are made up of taxes due to the various municipalities and 
     county.  The county is merely the collecting agent for the various 
     municipalities having levied such tax. 
 
     Section 57-2415 of the North Dakota Revised Code of 1943 states that 
     lands bid in by the county at the tax sale shall be assessed and 
     taxed like other real estate until redeemed, but if the tax 
     certificate has been assigned, the county shall again offer the same 
     for sale if the subsequent taxes have not been paid.  Further calling 
     your attention to section 57-2426, it will be noted that it 
     authorizes the county to assign its interest in the tract of real 
     property acquired at any tax sale and such certificate shall relate 
     back to the date of the tax sale.  From these sections, it is evident 
     that the county not only has the right to assign its tax 
     certificates, but that it should do so if an opportunity is 
     presented. 
 
     The purpose of the county in bidding in these delinquent taxes where 
     no private individual so bids is to hold the said property until 
     these taxes are paid and if not paid, then the county will sell said 
     property in order that it may distribute the proceeds to the various 
     taxing districts. 
 
     It is, therefore, our opinion that if a county holds a tax 
     certificate and sometime thereafter they are offered the money for an 
     assignment thereof that the county is morally bound to accept such 
     money and issue such assignments in order to fully perform the 
     functions of the county in the collection of taxes. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


