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     February 5, 1952     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Register of Deeds - Recording by Pasting Copy in Record Book 
 
     In yours of the first of February, you ask this question: 
 
           Can the pasting of a true copy of a written instrument 
           involving real estate in the books ordinarily used for the 
           recording of patents, deeds, mortgages and miscellaneous 
           instruments, constitute a recording of said instruments as 
           defined by statute?" 
 
     You wish our written opinion as to whether the practice above 
     outlined is permissible under the provisions of chapter 47-19 of our 
     code. 
 
     There is nothing in this chapter which, in terms, authorizes such 
     practice.  The courts have held: 
 
           'Recording' means copying instrument to be recorded into public 
           records in books kept for that purpose by or under 
           superintendence of officer therefor." 
 
           White v., Stannis, 151 Miss. 765 
 
           118 So. 902, 904. 
 
           The term is defined as copying an instrument into the public 
           records in a book kept for that purpose by or under the 
           superintendence of the officer appointed therefor." 
 
           Beatty v. Hughes, 61 Cal. App. 2d. 489 
 
           143 P.2d. 110, 111. 
 
           The word 'recorded' in ordinary usage signifies copied or 
           transcribed into some permanent book." 
 
           Cady v. Purser, 131 Cal. 552, 557, 
 
           63. P. 844, 82 Am. St. Rep. 391. 
 
     Official documents are required to be recorded "by copying them at 
     length in a book of records to be kept for such purpose". 
 
           Federal Const. Co. V. Curd, 179 Cal. 479, 486; 177 P. 473. 
 
     In Anderson's Law Dictionary the term "recording" is defined "copying 
     an instrument into the public records in a book kept for that purpose 
     by or under the superintendence of the officer appointed therefor." 
 



     It is, therefore, our opinion that the register has not performed his 
     duty when he merely pastes a copy of an instrument in some book. 
     Such process is clearly not "recording" it. 
 
     It would seem to us that the Legislature has provided a method by 
     which the work of the register may be lightened considerably. 
     Section 11-1019 N.D.R.C. 1943 provides that the county commissioners 
     may provide for the making of photographic or photostatic copies of 
     any instrument and the filing and keeping of such copy instead of 
     recording it in a book in the ordinary way.  In this way perfect 
     copies of instruments no matter how fine the printing could be made 
     in much less time than it would take for copying them by handwriting 
     or typewriting.  This would seem to be a solution for your 
     difficulties. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


