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     September 29, 1952     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Age of Children for Admittance 
 
     Yours of the 26 inst. asking for an interpretation of this section 
     has been received.  (section 15-4701, 1949 Supp.) 
 
     So far as we are able to ascertain, our court has not passed on this 
     section.  It is our opinion, however, that it does not prohibit the 
     attendance of a child who is not of the age of six years and will not 
     attain that age "by midnight, December thirty-first."  The law simply 
     means that if a child shall attain the age of six years on or before 
     midnight on December thirty-first, he must be admitted to the school. 
     It does not mean that, if the school board of the district is 
     willing, a child who will not attain the age of six years before that 
     date, if, in the judgement of the school board members, such child is 
     sufficiently mature and intelligent to benefit by school attendance, 
     must not be admitted to attend school. 
 
     The matter is within the discretion of the school board.  See Batty 
     v. Board of Education, 67 N.D. 6 at page 9.  (269 N.W. 49) at page 9, 
     in 67 N.D. the Supreme Court quotes a former opinion of the court as 
     follows:  "As a general rule, the decision of a school board, if 
     exercised in good faith, on matters affecting the good order and 
     discipline of the school, is final so far as it relates to the rights 
     of pupils to enjoy school privileges and the courts will not 
     interfere with the exercise of such authority unless it has been 
     illegally or unreasonably exercised." 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that your specific 
     questions must be answered thus: 
 
           1.  Does the above mentioned statute prohibit the enrollment of 
               a child whose sixth birthday falls after December 
               thirty-first of the current year" 
 
               Our answer is "No." 
 
           2.  Does the county superintendent of schools have the power 
               and authority, in rural schools, to prohibit the attendance 
               of a child described in question one if the teacher and 
               school board agree to admit such child? 
 
               Our answer is "No." 
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     Attorney General 


