
OPINION 
52-201 

 
 
     June 4, 1952     (OPINION) 
 
     VETERANS 
 
     RE:  Soldiers Bonus - Eligibility 
 
     Reference is made to your request for an opinion concerning the 
     administration of the Veterans Adjusted Compensation Act. 
 
           8d of Section 37-2102 of the 1949 Supplement provides in part, 
           "No person shall be considered a resident of North Dakota for 
           the purpose of receiving any benefits under this act (chapter) 
           if he was on continuous active duty in the armed forces for a 
           period of five years or more, immediately prior to December 7, 
           1941, and has not established actual abode in North Dakota 
           prior to the effective date of this act (chapter)." 
 
     According to your letter the following is the Adjutant General's 
     interpretation of 8d of Section 37-2102 and which interpretation has 
     been adopted by regulation. 
 
           A.  The applicant must have been a resident of the State of 
               North Dakota at the time of the enlistment which began his 
               continuous duty in the Armed Forces and for the six month 
               period immediately preceding that date.  "Continuous duty" 
               is not to be given a literal day after day interpretation, 
               but is to be interpreted as that duty which is so 
               continuous as to indicate that service in the Armed Forces 
               was the applicant's primary occupation.  Thus even though 
               there is a break between enlistments of some length of 
               time, the applicant may be considered as having continuous 
               service. 
 
           B.  The applicant must have been a legal resident of the State 
               of North Dakota on January 1, 1941, and must have 
               maintained said residency throughout his compensable period 
               of service.  ("Compensable period of service" is the dates 
               the applicant served in the Armed Forces between January 1, 
               1941, and January 1, 1946, for which Adjusted Compensation 
               is authorized.) 
 
           C.  The applicant must have ended his continuous active duty 
               tour.  (See definition of continuous duty in Number A 
               above.)  He then must have returned to North Dakota and 
               re-established his home in the State of North Dakota prior 
               to the effective date of the act, i.e. February 18, 1949. 
 
     Your first question asks:  "Is the Adjutant General acting within his 
     scope and rights under the North Dakota Adjusted Compensation Act in 
     setting forth this interpretation as an administrative rule and 
     regulation under the apparent authority granted under Section 8, 
     Chapter 236 of the 1949 Session Laws of the State of North Dakota?" 
 



     Section 37-2108 of the Veterans Adjusted Compensation Act provides in 
     part, "For the purpose of carrying into effect the provisions of this 
     act (chapter), the adjutant general is charged with the 
     administration thereof * * *, and shall make any regulation necessary 
     to the efficient administration of the provisions of this act 
     (chapter)." 
 
     It is our opinion that the interpretation of these sections, as given 
     above, may be adopted as a regulation and is also a reasonable 
     interpretation and one which will carry out the apparent intent of 
     the legislature to differentiate between those individuals whose 
     civilian occupations were interrupted as a direct result of our entry 
     into war and those who had entered the service prior to December 7, 
     1936, and thus could be classified as being more or less career 
     service men and to exclude the latter from the benefits of the Act. 
 
     Your second question is:  "Does the above cited section apply in 
     determining the eligibility of beneficiaries of deceased veterans?" 
 
     Example (a).  Veteran was a resident of the state of North Dakota six 
     months prior to his entry into active duty on December 6, 1936.  The 
     veteran served on continuous duty until killed while in the service 
     on December 30, 1945.  Are the beneficiaries of this veteran 
     eligible? 
 
     The beneficiaries of this veteran are ineligible for compensation in 
     view of the fact that in the definition of "veteran" no distinction 
     is made between living and deceased veterans.  Section 37-2104 which 
     provides for the payment to beneficiaries states in part, "In the 
     case of a veteran who died in active service".  Since, as stated 
     above, the definition of a veteran does not make any distinction 
     between living and deceased veterans in determining eligibility of 
     claimants, we are of the opinion that there is no authority to 
     deviate from the eligibility requirements of the act and therefore 
     the beneficiaries would be ineligible. 
 
     Example (b).  Same factual situation as in Example (a) above only 
     veteran was declared incompetent while a member of the Armed Forces, 
     never returned to the State of North Dakota prior to February 18, 
     1949, and was placed in a hospital located in a state other than 
     North Dakota. 
 
     We are of the opinion that the act contains no indicate that an 
     applicant is to be given the "benefit of the doubt" that had he not 
     been declared incompetent, he would have returned to the state of 
     North Dakota to establish his abode prior to February 18, 1949.  In 
     determining eligibility under the act only the facts of the case may 
     be considered and the Adjutant General would be exceeding his 
     authority in deviating from the strict eligibility requirements of 
     the act and in a case such as cited in the example, the Adjutant 
     General would be obliged to disallow the claim. 
 
     ELMO T. CHRISTIANSON 
 
     Attorney General 


