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COUNTIES 
 
RE:  Fees for Dance Hall Permit 
 
Reference is made to your recent letter requesting the opinion as to whether or not it is permissible under 
North Dakota Law for a county to charge a fee for issuing a dance permit when the dance is to be held 
outside incorporated village or city limits in the county. 
 
Section 40-0501(66) of the N.D.R.C. 1943 gives the governing body of municipalities the power "To license, 
tax, and regulate public dances or public dance halls;".  The state delegates the responsibility to the county 
commissioners to either issue or refuse a dance permit in unorganized townships.  A county is not considered 
to be the same as a municipal corporation or a municipality. 
 
Corpus Juris Secundum, chapter 20, section 3, page 759 makes a distinction.  "Counties are involuntary 
subdivisions of the state; cities and other municipalities are voluntary."  Also see the definition of municipality 
in section 40-0101 of the N.D.R.C. of 1943. 
 
I believe, however, that it was the intent of our Legislature to give to the county commissioners the same 
powers that the villages or cities have in the matter of granting dance permits.  
 
Chapter 53-02 of the N.D.R.C. of 1943 provides that in unorganized townships the county commissioners are 
the responsible authorities for the granting or refusing of a public dancing permit.  
 
Black's Law Dictionary defines a permit as "A written license or a warrant issued by a person in authority 
empowering the grantee to do some act not forbidden by law, but not allowable without such authority. 
 
Generally speaking, a permit is nothing more than a license and as stated in thirty-two American 
Jurisprudence, section 64, page 381, "The power and authority to license necessarily implies the right to fix 
the amount of the license fee, and under the authority to license the reasonable cost of granting a license 
may be properly charged to persons procuring it, although the power to do so is not expressly given." 
 
It is our conclusion and opinion, therefore, that the county, through its county commissioners may charge a 
fee for issuing a dance permit in unorganized townships, provided that the fees are in line with the position 
our courts have held, in general that the fee must not be unreasonable and discriminatory. 
 
ELMO T. CHRISTIANSON 
Attorney General 


